Eparin logo

Jäikö parisuhteesta jäljelle vain rusketusraidat? – Lomien jälkeen erotaan eniten

Kesän jälkeen avioeroja haetaan tavallista enemmän. Joulua ei liiton päättymisellä haluta pilata.
Kesän jälkeen avioeroja haetaan tavallista enemmän. Joulua ei liiton päättymisellä haluta pilata.

Vanha totuus on, että lomien jälkeen elokuussa ja tammikuussa erotilastoissa esiintyy selvä nousu. Tämä selviää tilastokeskuksen erotilastoista.

Etelä-Pohjanmaan perheasiainneuvottelukeskuksen perheneuvoja Jukka Salomäki tapaa työkseen pariskuntia ja yksilöitä.

– Meiltä voi hakea keskusteluapua matalalla kynnyksellä. Emme edellytä kirkkoon kuulumista. Kirkko ei ole etujärjestö, joka palvelisi vain jäseniään.

Salomäki kuvailee, miten lomalle kasautuu paljon paineita. Aluksi irrottaudutaan työstressistä, joka helposti puretaan kumppaniin. Ensimmäisellä viikolla saatetaan sen vuoksi riidellä paljon.

Lomaan liittyy myös paljon odotuksia. Lomalla pitäisi nauttia kaikesta siitä, mihin työssä ollessa ei ole aikaa.

– Loma itsessään ei tuota eroja vaan pettymykset, jotka on kiireen takia siirretty pois mielestä. Loma-aikana lisääntyvä alkoholinkäyttö kärjistää tilanteita nostaen oman turhautumisen raakaversiona pintaan. Eropäätöstä on usein kypsytelty pitkään. Tammikuun korkeat eroluvut selittyvät pitkälti joulukuun alhaisilla luvuilla. Eron ei haluta pilaavan joulua, Salomäki tietää.

Salomäen mukaan on mahdollista, että mielessä on jo joku toinen, jonka kanssa mieluummin viettäisi lomaa.

– Ristiriita mielen sisäisen ja ulkoisen todellisuuden kanssa käy sietämättömäksi. Kun ollaan paljon yhdessä, tulee ilmeiseksi se, että suhde ei toimi. Tilanteen korjaamisen sijaan lakataan kohtaamasta toista ja sitten kierre onkin jo valmis.

Puhumisen ongelmia ja rinnakkaissuhteita

Salomäen juttusille tullaan pääosin parisuhteen vuorovaikutusongelmien ja erokysymysten kanssa. Eron harkintaan saattaa liittyä rinnakkaissuhteen ilmitulo.

– Näkemykseni mukaan suomalaiset eivät eroa helpolla. Huonoa oloa ja vaikeaa suhdetta saatetaan kestää vuosikausia. Tämä voi olla lapsille hyvin kuormittavaa.

Salomäki jatkaa, miten ongelmiin pitäisi puuttua hyvissä ajoin.

– Puhumattomuus ja mykkäkoulu ovat yleisimpiä ongelmia. Asioita yritetään ”hoitaa” mykkäkoulun kautta, vaikka se on ongelmien sivuuttamista.

Vetäytymiseen voi asiantuntijan mukaan toki olla syynsä.

– Usein se, että toinen puolisoista ”ratkaisee” tilannetta vyöryttämällä syytöksiä toisen niskaan, pakottaa toisen joko vastahyökkäykseen tai poistumaan henkisesti paikalta. Näin vähenee kumppanien keskinäinen läheisyyden tunne ja lopulta katoavat seksihalutkin. Tällöin kehittyy negatiivinen ennakkoasenne toista kohtaan. Näihin vuorovaikutuskuvioihin uraudutaan automaattiohjauksella, Salomäki selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomalaiset eivät eroa helpolla. Huonoa oloa ja vaikeaa suhdetta saatetaan kestää vuosikausia. Tämä voi olla lapsille hyvin kuormittavaa.
Jukka Salomäki, perheasiainneuvottelukeskuksen perheneuvoja
Perheneuvoja Jukka Salomäki opettaa tunteista puhumista.
Perheneuvoja Jukka Salomäki opettaa tunteista puhumista.
Kati Ala-Renko

Ammattilainen rauhoittaa tilanteen

Jos pariskunnan tilanne on tulehtunut, kolmas henkilö mukana keskustelussa voi rauhoittaa tilanteen.

– Keskustelu on turvallisempaa kuin kotona, jossa syntyy nopeasti riita ja päädytään hyökkäys-vastahyökkäys -asetelmaan.

Salomäen mukaan vuorovaikutuksessa voi tapahtua nopeaakin kehitystä vastaanotolla. Ensimmäisellä kerralla ollaan napit vastakkain, mutta päällimmäisten pettymysten tultua purettua voi toisella kerralla jo löytyä keskusteluyhteyttä.

– Meillä kaikilla on tarve tulla kuulluksi, saada kokemus, että minua ymmärretään.

Yleensä vastaanotolle tullaan yhdessä tai sitten ero on jo tapahtunut ja apua haetaan yksinään siitä selviämiseen.

Perheneuvojalle voi tulla myös tekemään hyvän eron. Tämä on suositeltavaa varsinkin, jos pariskunnalla on alaikäisiä lapsia.

– Ero saa ihmisen hälytystilaan ja silloin voidaan esittää toiselle kohtuuttomia vaatimuksia. Ero herättää paljon tunteita, vihaa, surua, pettymystä. Vahva tunne hylätyksi tulemisesta tai syyllisyydestä heikentää kykyä toimia järkevästi. Ammattilainen voi silloin auttaa palaamaan maan pinnalle.

Parisuhteen takia ei kannata menettää terveyttään. Perheneuvojalle voi tulla myös tekemään hyvän eron.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jokainen voi oppia puhumaan asioista

Valtakunnallisesti kaikista jätetyistä erohakemuksista noin neljäsosa perutaan. Salomäen mukaan monet parit sanovat, että olisivat päätyneet eroon ilman perheneuvonnassa käymistä.

- Jos ei osaa puhua asioista ja ilmaista tunteitaan ja tarpeitaan, sitä opetellaan täällä. Se tapahtuu ymmärtämällä ja hyväksymällä, etsimällä yhdessä sanoja.

Salomäen mielestä jako positiivisiin ja negatiivisiin tunteisiin johtaa harhaan. Hän muistuttaa, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Eri asia on sitten se, miten niitä ilmaistaan.

– Esimerkiksi suurista menetyksistä selviäminen ja eteenpäin meno ei onnistu ilman surun tunteen kokemista. Kipu, joka siirretään syrjään tunteena, tulee koettavaksi kehossa.

Salomäki kannustaa aika ajoin kysymään puolisoltaan, miten meillä sinun mielestäsi menee. Näin säilyy vuorovaikutus, kohdataan ja pysytään kartalla, ettei tule yllätyksiä.

Toisinaan erolle on paikkansa eikä päätöstä kannata viivyttää liikaa.

– Pahoinvoinnillakin on rajansa. Jos on pitkään tuntenut vieraantuneisuutta eikä enää tunne itseäänkään ja apu ei auta, on ero yleensä oikea ratkaisu. Parisuhteen takia ei kannata menettää terveyttään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje