Eparin logo

Kipua uuden edessä - synnytys Seinäjoella olikin erilainen kokemus

story-image

Synnytin esikoiseni kolme vuotta sitten Jyväskylässä. Toiveeni oli synnyttää mahdollisimman luonnonmukaisesti, mutta komplikaatiot johtivat suunnitelman muuttumiseen. Vaikka sektiolta vältyttiin, olin pitkään toipilas ja koin sen häiritsevän minun sekä ihanan vauvani alkutaivalta.

Uskoni luontaiseen synnytyskykyyn säilyi silti ja halusin kokea toisen lapseni kohdalla omat hormonini mahdollisimman voimakkaasti. Pelkkä tahdonvoima oli ollut huono kivunlievittäjä edellisellä kerralla, joten tällä kertaa harjoittelin rentoutumista ja selvitin parhaat keinot kehon nestetasapainon ylläpitämiseen. Myös tehtäväänsä paneutunut tukihenkilö oli kullanarvoinen lisä.

Synnytys Seinäjoella olikin aivan erilainen kokemus. Ensimmäisestä puhelusta lähtien koin, että olin tervetullut sairaalaan ja minun toiveitani kunnioitettiin. Uudet hienot tilat sekä erityisesti tunnelmallinen synnytyskylpylä olivat aivan jotain muuta kuin kliininen sairaalaosasto, jossa vauva täysin ymmärrettävästi päättäkin jäädä kohdun lämpöön nautiskelemaan.

Synnytyksen loppumetreillä kävin kamppailua oman hetkellisen uupumukseni sanoittamisesta. Mitä tapahtuisi, jos epäröisin ääneen omia voimavarojani? Päätin kertoa kätilölle tunteistani, jolloin hän tuli lempeästi eteeni kysyen mikä minua pelottaa. Sillä hetkellä koin, että hän otti huoleni kannettavakseen ja kuulluksitulemisen voiman ansiosta sain vauvan synnytettyä parilla ponnistuksella veden kautta syliini.

Tässä synnytyksessä minä sain pysyä loppuun asti omassa rauhallisen keskittyneessä kuplassani. Kätilö luotti kykyyni synnyttää enemmän kuin minä itse silläkin hetkellä, kun itse aloin epäillä voimieni riittämistä. Synnytys sujui tällä kertaa ilman lääketieteellistä avustusta, mutta arvostan sen olemassaoloa silloin kun sitä oikeasti tarvitaan.

Jokainen meistä kykenee mihin vain silloin, kun kuuntelemme ja kohtaamme toisemme. Viisas kätilö tiesikin epätoivoni olevan juuri se hetki, jolloin ollaan jo uuden äärellä. Uskon, että yhteiskuntamme voisi paljon paremmin, jos kivun vaimentamisen sijaan ehtisimme aina kuulla sen merkityksen.

Natalil Lintala

näyttelijä, yrittäjä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje