Eparin logo

Klamydia esiintyy nyt lavoilla ja laboratorioissa – Toinen on hyvä juttu, toinen negatiivinen ongelma

Miehistä puolet sairastaa klamydian oireettomana.  
Miehistä puolet sairastaa klamydian oireettomana.  
Kuva: Arkistokuva

Seksiteitse välittyvää klamydiaa todettiin viime vuonna Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella enemmän kuin koskaan ennen. Tartuntamäärät ovat kasvussa koko maassa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella raportoitiin viime vuonna 559 klamydiatartuntaa. Luku on noin 150 tartuntaa suurempi kuin vuonna 2020.

– Tartuntamäärien nousu on ollut jyrkkä. Tälle vuodelle on tähän mennessä kirjattu jo 253 tapausta, joten suunta jatkunee samana, pohtii infektioylilääkäri Elina Kärnä sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Kondomin käyttö on ainut tapa ehkäistä klamydian ja muiden seksitautien leviämistä: klamydia on bakteerin aiheuttama tulehdus, joka leviää suojaamattoman seksin välityksellä.

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti. Tartunnan voi saada, jos on joko emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Klamydia voi tarttua myös suuseksin välityksellä tai bakteerin joutuessa käsien kautta silmiin.

Klamydia on usein oireeton. Tämä lisää taudin leviämistä. Tartunnasta diagnoosiin kuluu aikaa keskimäärin neljä viikkoa, joskus jopa kuukausia. Tänä aikana sairastunut on voinut tartuttaa lukuisia henkilöitä, sillä oireetonkin klamydia tarttuu.

Monia oireita

Klamydia on lisääntynyt kaikissa alle 45-vuotiaiden ikäryhmissä. Eniten tartuntoja on 20–24-vuotiailla. Klamydiaa todetaan naisilla hieman useammin kuin miehillä.

Klamydia aiheuttaa tulehduksen virtsaputken, kohdunkaulan, peräsuolen, nielun tai silmän sidekalvon alueilla. Naisilla klamydia oireilee tyypillisesti virtsan kirvelynä, lisääntyneenä valkovuotona tai välivuotoina ja alavatsakipuina. Miehillä voi esiintyä kirvelyä virtsatessa ja harmaata vuotoa virtsaputkesta.

Nielutartunta voi aiheuttaa kurkkukipua, peräsuolitartunta kirvelyä peräsuolessa. Klamydian aiheuttama silmätulehdus oireilee punoituksena ja rähmimisenä.

Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa miehille lisäkivestulehduksen ja naisille sisäsynnytintulehduksen, joista voi seurata lapsettomuutta tai kohdun ulkoinen raskaus.

– Jos epäilee klamydiatartunnan mahdollisuutta, on tärkeää hakeutua tutkimuksiin terveyskeskukseen. Klamydia todetaan virtsa- tai vanupuikkonäytteestä. Tartunta hoidetaan antibiooteilla, Kärnä kertoo.

Missä vika?

Mistä klamydian yleistyminen johtuu? Kärnä ei osaa sanoa yhtä syytä, mutta listaa riskitekijöitä. Niitä ovat nuori ikä, varhain aloitetut yhdynnät ja seksikumppaneiden runsaus.

– Nuorten tietämys sukupuolitautien tarttumistavoista ja oireista on heikentynyt. Nuoret naiset voivat käyttää ehkäisypillereitä. Kun raskauden ehkäisy on kunnossa, kondomin käyttöä ei enää pidetä tärkeänä.

Myös koronalla saattaa olla osuutta asiaan.

– Voimakkaat rajoitukset ovat voineet purkautua nuorten patoutuneeseen tapailutarpeeseen. Koronan varjossa muut infektiosairaudet ovat voineet vähän unohtua, Kärnä pohtii.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vesa Jokinen keikkailee koko kesän.
Kuva: Outi neuvonen

Keikat kuuluvat juhannukseen

Positiivinen klamydialöydös on sukupuolitaudin nimeä kantava vaasalaisbändi.

Klamydia-yhtyeen solisti ja biisinikkari Vesa ”Vesku” Jokinen on onnellinen, kun koronarajoitukset ovat ohi ja punkbändi on päässyt taas kesäkeikoille entiseen tyyliin.

Klamydian kesään kuuluu noin 30 keikkaa, useimmat isoilla festivaaleilla.

Myös juhannus sujuu vaasalaiselta rokkijätkiltä keikkaillen.

– Ennen koronaa teimme kolme keikkaa joka juhannus. Korona-aikana oli hiljaista, mutta nyt olemme palanneet samaan tahtiin.

Tänä juhannuksena Klamydia ei esiinny aivan kotikonnuilla, mutta laajalla Pohjanmaalla kumminkin. Juhannusaattona eli tulevana perjantaina vaasalaiset soittavat Kalajoen Juhannus -tapahtumassa ja juhannuspäivänä eli lauantaina Kauhavalla Powerparkin juhannusjuhlilla.

Ilman festareita on tylsää

Monelle mökkijuhannus esimerkiksi ystävien ja sukulaisten kanssa saunoen ja herkutellen on ainoa oikea tapa viettää juhannusta.

Jokinen on toista mieltä. Juhannusfestivaaleilla on tuhansien ihmisten yleisö, ja kaikilla on hyvä meininki. Artisti on lavalla elementissään.

– Juhannus on tylsä ilman festarikeikkaa. Piste. Olen joskus istunut mökillä juhannuksena ja meinasin tulla hulluksi, Jokinen puuskahtaa.

Viestihiihtoa maihareissa

Eräs juhannus on jäänyt erityisesti Jokisen mieleen. Silloin herrat eivät heiluneet festarien päälavalla.

– Iloisella 90-luvulla vietettiin kerran juhannusta Vaasan Rockwerstaalla, jossa oli meidän treenikämppä eli oikeastaan koti. Juhannussimaa maisteltuamme Max Bäckman, Jari Helin ja minä saimme maailman parhaan idean: pidetään hiihtokilpailu, Jokinen naureskelee.

Bäckman löysi jostain suksenrähjät, ja niin saatiin pystyyn tiukka viestihiihto. Kukin hiihti kierroksen Rockwerstaan ympäri, ja sitten vaihdettiin sukset seuraavan jalkoihin.

– Mahtoi se olla näky, kun Max hiihti spittarit jalassa suksilla, ja mulla oli maihinnousukengät. Nahkarotsit päällä painettiin menemään kilpaa. Yleisö kannusti, mutta en kyllä yhtään muista, ketähän siellä oli paikalla. Lunta ei ollut, eikä vastustajiakaan. Oltiin voittajia kaikki kolme!

Lue lisää juhannustarinoita Eparista 22.6.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje