Kolumni: Arjen monet roolit

  • Epari
Jaa artikkeli

Tätä listaa kun katsoo, voisi ajatella miten ristiriitaista elämä voi olla rooleineen. Kyllä se joskus onkin, ainakin minulla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että perhekeskeisyydestä huolimatta en voisi olla myös urakeskeinen.

Tuoreena poliitikkona ja yhdistysaktiivina tulee välillä pohdittua, mihin vetää roolinsa rajat. On toki sanomattakin selvää, että esimerkiksi työelämässä ei ole hyväksyttävää tuputtaa omaa aatettaan oli sitte kyse politiikasta, uskonnosta tai muusta aatteesta. Itselle roolien vaihtaminen on ollut aina luontevaa, joskin joskus esimerkiksi yhdistystoiminta ja politiikka limittyvät toisiinsa. Tällöin kuitenkin tehtävien jaot ehkäisevät ristiriitojen syntymistä.

Toisinaan yksityisyyselämässä tulee tarkasteltua itseään, vain tietyn roolin näkökulmasta ja tämä voi aiheuttaa ristiriitoja urakeskeisyydessä ja äitiydessä. Siksi onkin tärkeää tiedostaa omat roolit ja ymmärtää se, että emme ole vain tietyn roolin sisällä. Meillä on kuitenkin tapana nähdä ihmiset vain jonkin tietyn roolin näkökulmasta.

On tärkeää, että lisäämme näkemyksiämme ja näin ollen olemme ymmärtäväisempiä toisiamme kohtaan. Näin opimme myös arvottamaan elämäämme juuri sellaisena kuin meidän arki ja elämä näyttäytyy. Arvostamme omaa vanhemmuutta ja ammattitaitoamme ilman, että meidän tarvitsee vertailla sitä täydellisyyden perikuvaan.

Feministinä pidän itseäni onnekkaana, että saan olla mitä haluan. Saan olla monessa mukana ja voin mennä ja tehdä asioita, sekä yrittää myös vaikuttaa asioihin. Tämä ei kuitenkaan ole kaikille mahdollista. Tähän osaltaan vaikuttaa tukiverkosto, josta olen aiemminkin kirjoittanut ja se, että vaadin itselleni tilaa olla muutakin, kuin yhden roolin vanki.

Meidän tulee myös pitää huoli siitä, että naiset pystyvät vastaisuudessa päättämään omista asioista ja vaikuttamaan myös yhteiskunnallisiin asioihin.

Hyvät naiset: Vaatikaa itsellenne aikaa, meistä on moneksi.

Noora Knaapila

Vasemmistoliiton 1. Varavaltuutettu

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje