Eparin logo

Maailmantähti on omistanut pitkällä urallaan yli tuhat soitinta – ylistää nyt seinäjokelaista käsityötä: "Yksi parhaista"

Bluesin maailmantähti Duke Robillard livetunnelmissa käsissään Seinäjoella valmistettu Katar Bluesmaster.
Bluesin maailmantähti Duke Robillard livetunnelmissa käsissään Seinäjoella valmistettu Katar Bluesmaster.

Yhdysvaltojen parhaaksi blueskitaristiksi neljästi valittu Duke Robillard saa oman kitaramallistonsa seinäjokelaisen Katar Kustom Kuitarsin valmistamana.

Yrityksen takaa löytyy seinäjokelainen Jukka Kattelus, joka on toiminut soitinrakentajana 30 vuotta. Duke Robillardin kitara kantaa – kuinka ollakaan – nimeä Bluesmaster.

Oman uransa lisäksi Robillard tunnetaan esiintymisistään ja levytyksistään muun muassa Fabulous Thunderbirdsin, Bob Dylanin ja Tom Waitsin kanssa.

Tiedotteessa kerrotaan, kuinka yhteistyö Seinäjoen suuntaan sai alkunsa muutama vuosi sitten. Tuolloin Robillard oli Suomen kiertueella Wentus Blues Bandin kanssa.

Muusikot vierailivat vapaa-ajallaan Jyväskylän Veturitallien Musamessuilla, missä eri soitinrakentajat esittelivät instrumenttejaan. Messuilla Robillard ihastui Jukka Katteluksen tekemään Popmaster-kitaraan.

– Kokeilin eri osastoilla muutamaa mielenkiintoista kitaraa. Mutta vasta kun tulin Katarin osastolle, häkellyin, kuinka hienoja ja hyvin rakennettuja soittimet olivat, Duke Robillard kertoo ja jatkaa:

– Ulkonäkö kiinnitti huomioni ensimmäisenä. Mielestäni kitaran pitää vetää puoleensa visuaalisesti. Kaunis oranssi väri ja puun syykuvio tekivät ostamastani Popmasterista erikoisen. Lisäksi mikään muu kitara ei soi samalla tavalla, Robillard kuvailee.

– Viimeisten 50 vuoden aikana olen omistanut yli tuhat kitaraa. Siinä porukassa omistamani Popmaster on mielestäni yksi parhaista, Robillard sanoo ja ylistää seinäjokelaista käsityötä ”hämmästyttävän korkeatasoiseksi”.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kitaristi Duke Robillard ja kitaranrakentaja Jukka Kattelus esittelemässä Katar-kitaraa.

Jukka Kattelus kertoo, kuinka Robillard otti häneen yhteyttä neuvotellakseen omasta nimikkomallistosta.

– Duke ehdotti yhteistyötä, jossa Popmaster-nimi olisi vaihdettu Bluesmasteriksi. Samalla olisin voinut käyttää hänen nimeään markkinoinnissa, Kattelus selvittää.

– En kuitenkaan halunnut vaihtaa jo vakiintuneen malliston nimeä. Lopulta päädyimme siihen, että teemme hänelle oman nimikkomalliston. Se perustuu hänen minulta ostamaansa kitaraan, mutta hänen lisäyksillään. Kitaroita tulee saataville ainoastaan 12 kappaletta, Kattelus kertoo yhteistyön synnystä.

Lahovikaista, valikoitua puuta

Robillard uskoo Katar-kitaroiden puiden vaikuttavan soittimen soundiin.

– Kansi on suomalaista koivua. Koivua käytettiin kitaroiden valmistuksessa Yhdysvalloissa 1920- ja 30-luvuilla. Uskon, että koivukansi lisää sointiin jotain erityistä. Muuten kitarassa on käytetty suomalaista leppää. Leppä taas on aina ollut loistava puu solidbody-kitaroille, Robillard pohtii.

Jukka Kattelus on valikoinut soittimen kanteen ja runkoon erityistä lahovikaista koivua ja tervaleppää.

Bluesmasterin soundiin vaikuttavat myös Veijo Rautian käsinkäämityt mikrofonit, jotka valmistettiin Robillardin toiveiden mukaan.

Robillardin jo aiemmin hankkima Katar Popmaster -kitara on hyvin esillä Duke Robillard Bandin uudessa Outta here -musiikkivideossa.

30 vuotta soitinrakennusta

Katar Kustom Kuitarsin Jukka Kattelus on työskennellyt Seinäjoella soitinrakentajana ja -korjaajana vuodesta 1992 lähtien.

Kattelus on myös opettanut soitinrakennusta ja -huoltoa vuodesta 2007 kansalaisopistossa. Hän on tehnyt monia eri kitaramalleja, tutkinut niiden ominaisuuksia ja yhdistänyt mielestään parhaat puolet Katar Popmasteriin, joka syntyi vuonna 1995.

Kaksi Seinäjoella valmistettua Duke Robillard Bluesmaster -kitaraa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje