Eparin logo

Mitä yhteistä on Provinssilla ja täytetyllä hirven päällä? – Lue juttu, niin tiedät millaisia vaatimuksia tähdet järjestäjille esittävät

Jaa artikkeli

Oletko ikinä miettinyt, millä suuret tähdet saapuvat Seinäjoelle tai mitä festareiden bäkkäreillä tapahtuu? Millaisia artistit ovat ja miten heidän joskus erikoisiakin toiveita lähdetään toteuttamaan?

Kukapa muukaan tähän antaisi selvyyden kuin festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

Saapuminen pelipaikalle

Rumpunen paljastaa, että suurin osa ulkomaisista artisteista saapuu lentäen joko Vaasaan tai Helsinkiin. Siitä matka jatkuu autokuljetuksin Törnävälle.

– Muutamat artistit vuosittain lentävät privaattikonein suoraan Rengonharjulle. Provinssin kuljetustiimi hoitaa heidät sitten paikan päälle.

Artistien festivaalivisiitti on yleensä nopea ja tehokas. Bändi ajattelee eteenpäin – esiintymisen jälkeinen yö tupataan viettää jo toisella paikkakunnalla, matkalla kohti kiertueen seuraavaa pysähdystä.

– Poikkeuksiakin on. Tulee mieleen esimerkiksi Rammsteinin toissa visiitti, jolloin bändi vietti useita päiviä lähiseudulla lomaillen.

Millaisia artistit ovat?

Yleisö näkee lavalla energiaa ja hyvää fiilistä uhkuvan superbändin, mutta ovatko sen jäsenet oikeasti mukavia vai diivaillaanko he henkilökunnalle?

– Artistit ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Toiset ovat sosiaalisempia tai väsyneempiä kuin toiset, mutta usein hyvin kohteliaita. Mitä suurempi nimi, sitä etäämmällä hän yleensä mieluummin pysyy.

Rumpunen jatkaa, että bändit saapuvat Törnävälle erilaisissa tilanteissa. Kiertueen alussa tai lopussa, ehkä ilman vapaapäiviä tai raskaan matkustamisen jälkeen.

– Kaikki tämä tietysti vaikuttaa heidän käytökseensä kuten kenen tahansa muunkin.

Rumpunen ei muista tavanneensa ulkomaisia esiintyjiä, koska se ei kuulu hänen toimenkuvaansa.

– Provinssin tiimissä on tarkkaan roolitetut henkilöt, jotka asioivat artistien tai heidän edustajiensa kanssa. Kohtaamisten tarkoitus on artistien esiintymisen ja viihtymisen mahdollistaminen.

Täytetty hirvi toiveena

Kulissien takaisesta elämästä kertovaa juttua ei voi tehdä ilman kysymystä raidereista. Ne ovat artistien antamia listoja siitä, mitä he toivovat takahuoneeseen. Usein kyse on tarjoiluista.

Rumpusen mukaan raiderin laajuus ja tarkkuus riippuu artistin kokoluokasta. Valtaosan tarjoilut ovat samankaltaisia, mutta pääesiintyjätasolla toteutetaan hyvinkin yksityiskohtaisia toiveita.

– Eräs pääesiintyjämme halusi taannoin täytetyn hirven, mutta tyytyi täytettyyn seinälle ripustettavaan hirvenpäähän. Olemme myös hankkineet kumiveneen ja artistin levy-yhtiölle brändätyn kermakakun.

Tiettyä lähdevettä on myös erikseen järjestetty ulkomailta. Lopun melkein arvaa – vain kaksi pulloa niistä oli käytetty.

Sekoilu saanut jäädä

Keikkaelämä on vuosien mittaan ammattimaistunut ja entispäivien sekoilut ovat muisto vain. Eniten päälavan takana vierailleita yllättääkin alueen rauha ja hiljaisuus.

Rumpusen mukaan myös takahuoneympäristöt ovat kehittyneet rutkasti viime vuosina. Ne rakentuvat muutamien viihtyisiksi sisustettujen konttien kokonaisuuksista, joita yhdistävät kalustetut sisäpihat. Peseytymismahdollisuudet löytyvät tietysti myös.

Ravintolatoimitukset alueelle hoidetaan pääosin jo ennen tapahtumaa ja tuotteita päivitetään lennosta.

– Yhteistyökumppanimme ovat niin rutinoituneita, että reagointiaika on hyvin lyhyt, Rumpunen kehuu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tältä näyttää Provinssin tähtien takahuoneessa.
Tältä näyttää Provinssin tähtien takahuoneessa.
Provinssi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä, missä, milloin?

Provinssi-rockfestivaali järjestetään Seinäjoen Törnävänsaaressa 30.6.–2.7.

Festivaalialue on laajentunut. Nyt pääportti sijoittuu keskelle Törnäväntietä.

Maksulliset festivaalibussit kulkevat non-stop-tyyliin Matkakeskuksesta Törnävälle.

Isoimpia ulkomaisia raskaan sarjan esiintyjiä ovat yhdysvaltalaiset Korn ja Deftones.

Elektronisessa musiikin tähti on australialainen Pendulum, joka esiintyi viimeksi Provinssissa loppuunmyytynä lauantaina 2011.

Hassisen kone tekee ensimmäisen festarikeikkansa 20 vuoteen.

Ainoan Suomen festivaaliesiintymisensä ja jäähyväiskiertueensa etapin Provinssissa pysähtyy tekemään Sunrise Avenue. Sunrise Avenue on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä. Bändin rumpali Sami Osala on kotoisin Seinäjoelta. Hän on soittanut yhtyeessä vuodesta 2005.

Festivaalin yleisöennätys on 81 300 kävijää kolmena päivänä vuonna 2011.

Provinssia juhlitaan kuumemmin kuin koskaan aiemmin

Provinssi järjestetään kolmen vuoden odotuksen jälkeen ennätyslämpimässä säässä. Ilmatieteenlaitos on luvannut Seinäjoen Törnävänsaarelle 30 asteen hellelukemia, joiden toteutuessa tulevan viikonlopun Provinssista tulisi sen 43-vuotisen historian lämpimin.

Tämän takia järjestäjät pitävät etenkin veden saannista huolta entistäkin paremmin: ympäri aluetta löytyy aikaisempaa useampia vesipisteitä ja isoimpien lavojen etualojen yleisöä viilennetään tarvittaessa vesiletkuin sekä vettä jakamalla.

Oma vesipullo kannattaa ottaa mukaan. Alueelle voi tuoda mukanaan yhden avaamattoman tai tyhjän, maksimissaan 1,5 litran vetoisen pullon. Pullon pitää olla läpinäkyvää muovia.

Viime viikonloppuna iltapäivälehdissä kohistiin siitä, että Jämsän Himos-festivaaleilla joutui ostamaan 17 euron rannekkeen, jos halusi käydä vesivessassa. Provinssissa vastaavaa erottelua siirrettävien muovivessojen eli niin kutsuttujen bajamajojen ja vesivessojen suhteen ei ole. Kaikissa pääsee tuttuun tapaan asioimaan festivaalilipun hinnalla. Vesivessoja on lisää VIP-alueella.

Bajamajoja on Provinssissakin vielä vesivessoja enemmän.

– Kevytrakenteiset vessat ovat kehittyneet paljon. Niitä siivotaan ja huolletaan useita kertoja päivässä ja kädet saa pestyä. Bajamajoissa asiointi on ihan miellyttävä kokemus, festivaalijohtaja Sami Rumpunen lupaa.

Festivaalin ohjelmakattaukseen on tullut muutos viime hetkellä. Ruotsin suurimpiin raskaan musiikin nimiin lukeutuva In Flames (kuvassa) esiintyy Provinssin päälavalla perjantaina 1. heinäkuuta.

Kolmen päivän ajan juhlittavaan Provinssiin on vielä jäljellä kaikkia normaaleja lipputyyppejä.

Koronavuosina Provinssia ei järjestetty. Edellisen kerran festivaalia vietettiin vuonna 2019. Tapahtuma keräsi silloin Törnävänsaarelle 73 000 juhlijaa.

Perjantaipäivän tulos oli historiallisen korkea, sillä paikalle saapui 28 000 henkeä. Koskaan aikaisemmin ei Provinssissa ole perjantaina käynyt yhtä paljon vieraita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tätä on kaivattu! Gasellit Provinssissa Woodland Stagella 2019. Samalla lavalla bändin bileet perjantaina.
Tätä on kaivattu! Gasellit Provinssissa Woodland Stagella 2019. Samalla lavalla bändin bileet perjantaina.
Maija Saanio

Provinssi sulkee Törnäväntien

Provinssin festivaalialue paisuu tänä kesänä suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Näkyvin alueuudistus on festivaalialueen laajeneminen Törnäväntien läheisyyteen.

Festivaali ottaa haltuun osan Törnäväntietä, kun Provinssin pääportti sijoitetaan ensimmäistä kertaa keskelle katua ja festivaalille jonotetaan tietä pitkin. Tielle ei siis pääse moottoriajoneuvoilla.

Provinssin vastaava tuottaja Ville Koivisto sanoo, että aluetta laajennetaan turvallisuussyistä ja halusta saada lisää tilaa. Alueen laajennus ei ole uusi suunnitelma, vaan idea on ollut pöydällä useita vuosia. Laajennuksesta päätettiin viime vuoden puolella.

– Halusimme lisää tilaa ihmisille festaroida ja laajentaa festivaalialuettamme myös kokemusnäkökulmasta. Festivaalialueen elämyksellisyyden kannalta on mahtavaa, että alue levittyy laajemmalle ja siellä on erilaisia paikkoja ja tunnelmia.

Festivaalijohtaja Sami Rumpunen on aiemmin perustellut alueen laajenemista muun muassa sillä, että se vähentää nytkin jo vähäisiä järjestyshäiriöitä alueen ulkopuolella.

Tällä kerralla Provinssi vaikuttaa Törnävän liikennejärjestelyihin näin: Törnäväntie suljettiin moottoriajoneuvoilta keskiviikkona 29.6. kello 12 Björkenheimintieltä Hamarintielle ja Törnävän kirkkotielle. Ruukintieltä pääsee autolla Kirkkotielle vielä torstaina 30.6. ja Törnävän apteekin ja S-marketin pihaan aina kello 13 saakka.

Alueen voi kiertää Huhtalantien kautta. Tiet avataan sunnuntaina 3.6. kello 12 normaaliin käyttöön.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Palveluoperaatio Saapas on turvannut hauskanpitoa jo 50 vuotta.
Palveluoperaatio Saapas on turvannut hauskanpitoa jo 50 vuotta.

Saapas auttaa selviämään

Palveluoperaatio Saapas tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun festareille juhlistaen samalla 50 vuotta kestänyttä työtään nuorten parhaaksi.

Seinäjoen Saappaan 22 työntekijää ja vapaaehtoista päivystävät Provinssissa, jossa Saappaat pitävät yllä selviämisasemaa ja tilanteen salliessa jalkautuvat myös lähialueelle.

Himos Juhannus on ensimmäinen Saappaan kesän 13 festarin kiertueesta, johon kuuluu Provinssin lisäksi Eparin levikkialueella Solar Sound Festival.

Festareilla nuorten auttaminen on Saappaan toiminnan syvää ydintä, sillä koko toiminta on alkanut 1970-luvulla festareilla. Elokuussa 1972 Keimolan moottoriradalla järjestettiin suuri pop-tapahtuma Keimola-Rock, jonne joukko Helsingin ja Helsingin maalaiskunnan Vantaan seurakuntien työntekijöitä lähti nuorten avuksi. 50 vuoden aikana toiminta on laajentunut kaduille ja nettiin.

Palveluoperaatio Saapas on evankelisluterilaisen kirkon yksi nuoriso- ja erityisnuorisotyön muoto, jota toteutetaan etsivän työn menetelmin. Tavoitteena on tarjota nuorisotyön palveluita myös niille nuorille, jotka viettävät aikaansa jossakin muualla kuin järjestetyn nuorisotoiminnan piirissä. Saapas toimii keskustelukumppanina, avun antajana ja opastajana, siellä missä nuoret aikaansa viettävät.

Palveluoperaatio Saappaan toimintakokonaisuus muodostuu säännöllisestä yöpäivystyksestä, festivaalitoiminnasta, NettiSaapas-toiminnasta, KriisiSaappaasta sekä kehitteillä olevasta KouluSaappaasta. Toimintaa ohjaa seurakunnan nimeämä henkilö. Valtakunnallisesti Saappaan toimintaa koordinoi Lasten ja nuorten Keskus ry.

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje