Eparin logo

Paxlovid-lääkettä saa koronan hoitoon myös E-P:llä – Lääkettä on rajoitetusti ja sen määräämiseen on tiukat kriteerit

Korona leviää edelleen  Etelä-Pohjanmaalla.
Korona leviää edelleen Etelä-Pohjanmaalla.
Kuva: Paula Kaskimaa
Jaa artikkeli

Koronalääke Paxlovidin käyttö on aloitettu myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lääke on tarkoitettu niille positiivisen terveydenhuollon pcr-koronatestituloksen saaneille henkilöille, jotka kuuluvat Sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemiin Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmiin.

Ministeriö on antanut sairaanhoitopiireille yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kenelle Paxlovidia voidaan määrätä. Lääkettä on käytettävissä rajoitetusti ja lääkäri harkitsee potilaskohtaisesti lääkkeen tarpeen kriteereiden mukaisesti.

Lääke on kohdennettu niille, jotka ovat suurimmassa vaarassa saada vakavan taudinkuvan koronavirusinfektio. Se, kuuluuko potilas Paxlovidin kohderyhmään, riippuu perussairauksista, iästä ja otettujen koronarokotusten määrästä.

Hoidolla on lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Hoidon esteitä ovat alle 18 vuoden ikä, raskaus, vakava munuaisen tai maksan vajaatoiminta ja yhteen sopimaton lääkehoito, jota ei voida keskeyttää. Hoito voidaan aloittaa vain, mikäli kriteerit täyttyvät.

Jos Paxlovid-hoito katsotaan aiheelliseksi, se luovutetaan vastikkeetta potilaalle joko oman kunnan perusterveydenhuollossa tai sairaalassa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri muistuttaa, että paras tapa suojautua vakavalta koronataudilta on edelleenkin huolehtia suositusten mukaisten rokotusten ottamisesta. Uusi lääkehoito tuo kuitenkin uuden keinon riskipotilaiden varhaiseen hoitoon.

Koronatilanne Etelä-Pohjanmaalla on edelleen aktiivinen. Tartuntoja todetaan päivittäin viitisenkymmentä. Viimeisen parin viikon ajan tartunnat ovat lisääntyneet. Taustalla voi mahdollisesti olla BA.5 alavariantin lisääntyminen.

Seinäjoen keskussairaalassa on tällä hetkellä kuusi koronapotilasta ja terveyskeskusten vuodeosastoilla 20 koronapotilasta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paxlovid

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt koronaviruslääkkeen kohderyhmät.

Paxlovid on avohoidossa suun kautta otettava koronaviruslääke aikuisille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia. Myös rokotustausta huomioidaan, kun lääkkeen aloitusta harkitaan.

Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Lääkettä otetaan 5 vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton.

Paxlovid-lääkityksen aloittaminen edellyttää, että koronavirustartunta on todettu laboratoriotestillä. Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Tämän vuoksi heidän, jotka voivat lääkettä saada, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian oireiden alettua.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje