Eparin logo

Rintojen tutkimiseen käytetty aika voi olla elämäsi tärkein minuutti – Varhainen toteaminen parantaa rintasyövän hoitoennustetta

Harva rintasyöpäpotilas haluaa näyttäytyä ilman peruukkia ihmisten ilmoilla. Kalju huutaa: Minulla on syöpä!
Harva rintasyöpäpotilas haluaa näyttäytyä ilman peruukkia ihmisten ilmoilla. Kalju huutaa: Minulla on syöpä!
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Satujen prinsessa tuntee herneen patjavuoren alta, mutta tätä tärkeämpää on oppia löytämään vaikka vain herneen kokoinen patti omassa rinnastaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rintayöpä on naisten yleisin syöpä. Asiaan kiinnitetään tavallista enemmän huomiota lokakuussa, jota kutsutaan rintasyöpäkuukaudeksi. Kampanjan symboli on vaaleanpunainen nauha, joka löytyy monen rintapielestä.

Roosa nauha -kampanjatuotteiden myynnistä saaduilla varoilla tuetaan kotimaista syöpätutkimusta.

Rintasyöpään voi sairastua niin naiset kuin miehetkin. Suomessa asuvista naisista joka kahdeksas sairastuu rintasyöpään. Tämä tarkoittaa noin 5 000 naista. Miespotilaita on kolmisenkymmentä.

Rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa sen hoitoa ja lisää paranemisen todennäköisyyttä. Kuolemantuomio rintasyöpädiagnoosi ei enää ole: Sairastuneista 91 prosenttia on elossa viiden vuoden päästä sairauden toteamisesta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Roosa nauha

Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja muistuttaa rintasyövästä lokakuussa. Roosa nauha -päivää vietetään 7. lokakuuta.

Tämän vuoden teemana on huonoennusteisten syöpien tutkimus ja hoitomuotojen kehittäminen.

Monet yritykset myyvät tuotteita, joita ostamalla lahjoittaa rahaa myös rintasyöpätutkimukselle. Tuotteita löytyy herkkusienistä imureihin ja kaikkea siltä väliltä.

Roosa nauha -liike sai alkunsa jo 1990-luvun alun Yhdysvalloissa. Nyt kampanjaan ostallistuu yli 30 maata.

Suomessa kampanjalla on kerätty lähes 17 miljoonaa euroa. Viime vuonna saatiin kokoon 4,9 miljoonaa.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta ja syöpään sairastuneita. Tämän syksyn teemana ovat huonoennusteiset syövät. Roosa nauhan on suunnitellut Maria Veitola.
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta ja syöpään sairastuneita. Tämän syksyn teemana ovat huonoennusteiset syövät. Roosa nauhan on suunnitellut Maria Veitola.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omatarkkailu on tärkeää

Rintasyöpä on kaikenikäisten sairaus. Rintasyöpää seulotaan mammografiakuvauksin 50-69-vuotiailta naisilta kahden vuoden välein. Syövän löytyminen ei aina vaadi lääkäriä tai mammografiakuvausta, sillä rintoja pystyy tutkimaan myös itse.

Tunne rintasi -yhdistys kannustaa tutkimaan rinnat säännöllisesti, vaikka asia arjen kiireessä ei työlistan kärkipäähän nousisikaan.

– Omatarkkailussa kyseessä voivat olla elämäsi tärkeimmät minuutit. Kun omat rinnat ovat tutut, voi kokenut omatarkkailija löytää jopa mustikan kokoisen kyhmyn. Sattumalta löytyvä kyhmy voi olla jo pingispallon kokoinen, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Artola.

Tunnista vaaran merkit

Rintasyöpä on usein oireeton eikä välttämättä näy päällepäin. Tämän takia rinnat on hyvä tutkia tunnustelemalla kerran kuukaudessa.

– Tee omatarkkailu aluksi kerran viikossa, niin saat tuntumaa siihen, miltä rinnat tuntuvat kuukauden eri vaiheissa. Jos sinulla on kuukautiset, tee tarkistus heti niiden jälkeen, koska silloin rinnat ovat pehmeimmillään, opastaa Artola.

Ensimmäisessä vaiheessa Artola neuvoo asettumaan peilin eteen.

– Katso näetkö muutoksia rintojen muodossa tai ihossa. Kurkista myös rinnan alle. Purista nänniä varovasti, mutta napakasti tarkistaen ettei sieltä tule nestettä. Ihossa olevat muutokset, nännin vetäytyminen tai nännistä tuleva muu kuin imetyksen aikana tulevat neste voivat olla rintasyövän oireita, Artola tietää.

Seuraavaksi asiantuntija kehottaa käymään makuulle ja tunnustelemaan rintoja sormet suorina ja yhteen painettuna. Tutki yksi rinta kerrallaan vastakkaisen puolen kädellä siten, että tutkittavan rinnan puoleinen käsi on ensin suunnattuna alaspäin, sitten suoraan sivulle ja lopuksi ylöspäin. Käy rinnat läpi kauttaaltaan ja kokeile myös kyljet.

Kaikki havainnot on hyvä merkitä havainnot ylös. Rintojen rakenne muuttuu ihmisen ikääntyessä ja kuukautiskierron eri vaiheissa.

– Moni muhkura kuuluu rintaan ja rinnoissa tapahtuu paljon myös harmittomia muutoksia, tulee rasvapatteja, kystiä tai nestekertymää, Artola sanoo ja muistuttaa, että jos muutos ei pian häviä on syytä ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaisyli

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaljuuntuminen on varsinkin naisille kova paikka. Hiukset mielletään vahvasti naiseuteen ja seksuaaliseen vetovoimaan.
Kaljuuntuminen on varsinkin naisille kova paikka. Hiukset mielletään vahvasti naiseuteen ja seksuaaliseen vetovoimaan.
Virpi Kupiainen-Ämmälä

Hiustenlähtö oli Ullalle kova paikka – Rintasyöpä ravisuttaa kehoa ja minäkuvaa

Mustat, puoleen selkään yltävät paksut hiukset tarttuvat harjaan ja putoilevat siitä lattialle. Eilen niitä oli vähän, tänään kasa matolla on paljon suurempi. Niin iso, että Ulla (nimi muutettu) pyytää teini-ikäistä tytärtään leikkaamaan loputkin hiukset pois. Pian peilistä katsoo oudon näköinen nainen. Ulkonäkö muuttuu melkoisesti, kun iso osa identiteettiä repäistään äkkiä pois.

Ulla oli osannut varautua hiustenlähtöön, sillä rintasyöpäleikkauksesta oli kuulunut kuukausi ja sytostaattihoitojen aloittamisesta tasan kaksi viikkoa. Hiustenlähtö alkoi juuri silloin kun sen oli kerrottukin alkavan. Silti kalju pää ja muuttunut ulkonäkö tuntuivat melkein yhtä isolta shokilta kuin hetki, jolloin Ulla löysi kananmunan kokoisen, kovan patin oikeasta rinnastaan.

Toisen kerran tunteet ottivat vallan, kun sairaalasängyssä makaava nainen kurkkasi vihreän potilaspaidan alle heti leikkauksesta herättyään. Oikean rinnan kohdalla ei enää ollut kohoumaa. Sen näki siteistäkin huolimatta.

Tyhjäksi jääneen paikan rintaliiveissä pystyi peittämään proteesilla. Paljas pää sen sijaan kertoi kaikille, että Ulla oli vakavasti sairas. Hän oli sairastunut Suomen yleisimpään syöpään. Tautiin, johon sairastuu joka kahdeksas nainen jossain elämänsä vaiheessa. Valtaosa potilaista paranee kokonaan: yli 90 prosenttia rintasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta.

Onko rinnaton kokonainen nainen?

Rintasyövän hoitojen aiheuttamilla kehollisilla muutoksilla on keskeinen merkitys minäkuvaan, naiseuden kokemiseen ja omanarvontunnon säilyttämiseen.

Hiukset ja rinnat ovat tärkeä osa naisellisuutta ja niiden menettäminen on kova paikka. Naiset tasapainoilevat tunteiden vuoristoradassa. He pohtivat, ovatko menetyksistään huolimatta ehyitä, kokonaisia naisia. Naiset murehtivat kelpaavatko he puolisolleen yksirintaisena. Toiset eivät halua näyttää arpia miehilleen lainkaan.

Suomessa syöpäpotilaiden oloa pyritään kirurgisten toimenpiteiden lisäksi helpottamaan monella tavalla. Jo ennen hiukset irrottavia sytostaattihoitoja potilaat ohjataan peruukkiostoksille. Sairaala myöntää peruukin hankintaan palvelusetelin. Sillä saa hyvän synteettisestä kuidusta tehdyn tekotukan.

Rintasyöpäleikattu ei poikkea massasta muutenkaan. Jos rinta on jouduttu poistamaan, sairaalasta saa mukaan rintaliiveihin pujotettavan proteesin. Niitä tarvitaan Etelä-Pohjanmaalla muuta maata enemmän, sillä Seinäjoen sairaalan alueella yli puolet leikatuista haluaa, että syöpäkasvaimen lisäksi poistetaan koko rinta. Ajatus on se, että tauti pois hinnalla millä hyvänsä.

Rintaproteesin kanssa pystyy elämään melko normaalia arkea. Vain parikymmentä prosenttia potilaista haluaa uuden rinnan eli päätyy korjausleikkaukseen. Suurin osa sen valinneista on alle 45-vuotiaita, aktiivista elämää viettäviä naisia.

Korjausleikkaus on jokaisen potilaan oikeus. Uusi rinta voidaan rakentaa monella eri tekniikalla. Korjausleikkaus on suurempi kuin syöpäleikkaus, mutta on sen arvoinen, sillä se johtaa usein minäkuvan selkiytymiseen, seksuaaliseen eheytymiseen ja itsetunnon kohentumiseen.

Korjausleikkaus tehdään tavallisesti noin vuoden kuluttua syöpäkasvaimen poistamisesta. Joissakin tapauksessa uusi rinta rakennetaan jo syöpäleikkauksen yhteydessä.

Korjausleikkauksen jälkeen asia etenee nänninkohotukseen ja sieltä nännitatuointiin. Näiden ansiosta rakennettu rinta näyttää hyvin luonnolliselta. Mielikuva mustasta pallerosta ja ankkurinkuvasta rinnan päällä on kaukana todellisuudesta. Tarkoitus on, ettei rintaa katseluetäisyydeltä erota aidosta.

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje