Eparin logo

Saako parvekkeella ottaa alasti aurinkoa? – Taloyhtiöasumisen pelisäännöt on hyvä kerrata nyt, kun ulkona vietetään taas enemmän aikaa

Loppuviikolle on luvassa aurinkoista säätä.
Loppuviikolle on luvassa aurinkoista säätä.
Kuva: Eerika Ahopelto
Jaa artikkeli

Kesä on saapunut ja monessa taloyhtiössä asukkaat siirtyvät viettämään enemmän aikaa parvekkeillaan. Parvekkeen tapahtumat kantautuvat kuitenkin helpommin naapuriin ja voivat aiheuttaa taloyhtiössä keskustelua siitä, mikä parvekkeella on sallittua.

– Erimielisyyksiä voivat aiheuttaa esimerkiksi grillaaminen, sisustaminen tai parvekeviljely, tietää Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen.

Pynnönen peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta, mutta myös yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

– Kun lisääntyneeseen elämään naapureiden parvekkeella suhtautuu myönteisesti ja toimii naapurit huomioiden, säilyy taloyhtiössä hyvä henki.

Asioita selkeyttääkseen Kuluttajaliitto kokosi listan viidestä tunteitakin herättävästä asiasta, jotka lähtökohtaisesti kuuluvat parvekkeella kesää viettävän etuihin.

Grillaaminen ja kokkaus

Laki ei kiellä grillaamista eikä ruoanlaittoa parvekkeella. Taloyhtiön järjestyssäännöt saattavat kieltää grillaamisen parvekkeella, mutta siihen on käytännössä hankala puuttua. Grillaaminen ei ole tarpeeksi painava syy huoneiston hallintaanotolle.

Yleinen grillauskielto taloyhtiössä ei ole suositeltavaa, mutta ohjeistus voi olla paikallaan. Tämä voi olla esimerkiksi muistutus siitä, että parvekkeella voidaan käyttää vain sähkö- tai kaasugrilliä tai että kaasupullo tulee säilyttää suojatussa paikassa, ettei se kuumene auringossa.

Ajanvietto ja juhliminen

Parvekkeella saa viettää aikaa perheen ja ystävien kesken. Satunnaiset juhlatkin ovat sallittuja. Yörauha ja naapurit tulee kuitenkin huomioida.

Juhlijan vastuulla on huolehtia, että keskustelun ja musiikin äänenvoimakkuus pysyy kohtuullisena. On huomioitava myös se, että äänet kantautuvat helposti muualle naapurustoon.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saako parvekkeella ottaa alasti aurinkoa? –  Taloyhtiöasumisen pelisäännöt on hyvä kerrata nyt, kun ulkona vietetään taas enemmän aikaa

Auringonotto

Parveke on kotirauhan suojaan kuuluvaa aluetta ja siellä voi ottaa aurinkoa. Auringonotto parvekkeella on lähtökohtaisesti yksityisen suojan piirissä ja tarkoittaa, että aurinkoa voi ottaa jopa ilman vaatteita. Muita ihmisiä ei saa kuitenkaan provosoida tai loukata. Rikoslaki säätelee sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

Sisustaminen ja koristelu

Asukkaalla on laaja oikeus sisustaa ja koristella parvekettaan. Sen sijaan muutostyöt, jotka edellyttävät reikien tai läpivientien tekemistä yhtiön vastuulle kuuluviin seinärakenteisiin vaativat taloyhtiön luvan.

Sisustamisessa ja koristelussa on huomioitava vaatimukset julkisivun yhtenäisyydestä.

Parvekeviljely

Parvekkeelle saa sijoittaa muun muassa kasvatusruukkuja ja -laatikoita. Taloyhtiön rakenteita ei saa kuitenkaan rikkoa tai vahingoittaa.

Jos parvekkeelle sijoitetaan kasvatusalustoja tulee varmistua riittävästä parvekkeen kantavuudesta. Lisäksi on muistettava, että kasvit ja kasvualustat tulee sijoittaa parvekkeen sisäpuolelle. Parvekkeen ulkopuolella roikkuvat kukkaruukut voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa turvallisuusriskin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje