Tiesitkö, että huonokuntoisen tien takia rikki menneestä autosta voi saada korvauksia?

Kelirikon laajuus riippuu kevään säistä. Kuva Heikki Hakanen
  • Epari
Jaa artikkeli

Routavaurioita voivat vahingoittaa autoa. Tien kunnosta vastaavalle voi esittää korvausvaatimuksen.

Ilmojen lauhduttua tiet ovat täynnä teräväreunaisia routakuoppia ja halkeamia, jotka aiheuttavat helposti rengas- ja vannevaurioita sekä hajottavat iskunvaimentimia ja tukivarsia. Vaikka voisi kuvitella tienpitäjän eli pääsääntöisesti valtion tai kunnan vastaavan ajoneuvon korjauskustannuksista, ei asia ole näin yksiselitteinen.

– Korvausvelvollisuuteen vaikuttaa se, voidaanko vahingon katsoa aiheutuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä. Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudesta esimerkiksi kertomalla routavaurioista liikennemerkillä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen selvittää.

Jos auto rikkoutuu routakuopasta, kannattaa siitä ilmoittaa heti eteenpäin. Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa Ely-keskukset vastaavat tien kunnosta, autoilijan kannattaa heti soittaa Tienkäyttäjän linjaan numeroon 0200 2100. Jos vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, korvausvaatimus esitetään kunnalle tai kaupungille. Jos vauriot ovat suuria tai vahingosta aiheutuu henkilövahinkoja, pitää niistä ilmoittaa myös poliisille.

– Olennaista on vahinkopaikan ja aiheutuneiden vaurioiden kuvaaminen huolellisesti heti vahingon satuttua. Tapahtumapaikan sijainti ja kellonaika on syytä kirjata ylös. Mikäli tapauksella on silminnäkijöitä, kannattaa heiltä pyytää lausunnot ja yhteystiedot, Nieminen neuvoo.

Lue koko juttu Eparista 20.3.2019.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje