Totta vai tarua? – DNA:sta selviää, kenen koira kakki kadulle

Oona ja Iitu viettivät talven Espanjan aurinkorannoilla. Kakkapussit olivat aina matkassa mukana.
  • Epari
Jaa artikkeli

Lumen alta paljastuvat koirankakat ovat varma kevään merkki. Ongelma ei ole pieni, sillä Suomen 800 000 koiraa ulostavat yhtyeensä 120 000 kiloa päivässä. Vuodessa tämä tekee lähes 44 miljoonaa kiloa koirankakkaa. Läjinä laskettuna kyse on 1 600 00 jätöksestä. Jos kukaan ei keräisi pökäleitä talteen, maastoon jäisi 11 miljoonaa ulosteläjää vuodessa.

Järjestyslain mukaan koiran omistajan on Suomessa huolehdittava, ettei uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Poliisi voi kirjoittaa lakia rikkovalle 40 euron rikesakon. Tämä on pikkuraha, sillä esimerkiksi Espanjassa kaupungin parhaille paikoille paskominen voi maksaa jopa 500 euroa. Yhdysvalloissa kakkiminen on puolta edullisempaa.

Suomen poliisi sakottaa koiranomistajia harvoin, sillä tekemistä riittää eikä kenelläkään ole aikaa seistä torin laidalla kyttäämässä koirankusettajia.

Espanjassa ja Yhdysvalloissa asiaan on löytynyt ratkaisu geeniperimästä. Homma toimii siten, että hännänheiluttajien omistajat joutuvat käyttämään lemmikkinsä dna-testissä. Tulokset kootaan tietokantaan. Aineistoa verrataan keräämättömistä koirankakoista saatuun dna-ketjuun. Kun parit löytyvät, leväperäisille koiranomistajille lähtee lasku. Raskaimmin sakotetaan esimerkiksi sairaaloiden, koulujen tai terveyskeskusten läheisyydessä korjaamatta jätetyistä ulosteista.

Asia kuulostaa aprillipilalta, mutta on täyttä totta. Menetelmä on osoitettu toimivaksi. Testaukset, tai ainakin niillä uhkaaminen, ovat laskeneet pökäleiden määrää Espanjan Xativassa jopa 80 prosenttia.

Olisivatko DNA-testit ratkaisuna ongelmaan Seinäjoellakin?

Kaupunginpuutarhuri Kari Hirvensalo ei ole kuullut testauksista.

– Vaikuttaa ihan hyvältä idealta, mies toteaa, eikä ainakaan heti tyrmää metodia.

Espanjassa ja Yhdysvalloissa yhden näytteen testaus maksaa 15-30 euroa. Ongelmaksi Seinäjoella muodostuisi lähinnä se, kuka testaukset maksaisi ja tekisi maastossa.

Seinäjoella koirankakkasotaa vastaan on taisteltu kaksi vuotta koirankakkapussitelineillä. Lenkkireittien varrelle kantakaupunkiin, Nurmon keskustaan ja Peräseinäjoelle on asennettu yhteensä 25 automaattia. Niistä koiranulkoiluttaja saa helposti napattua pussin, jonne voi kerätä hauvansa jätökset. Pussiautomaatit on otettu hyvin vastaan. Pusseja kuluu vuodessa noin

Teksti:

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää Eparista 27.3.2019.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje