EU: Saddam sai ansaitsemansa kohtalon

BRYSSEL STT

Euroopan unionin mielestä pidätetty Saddam Hussein saa ansaitsemansa kohtalon ja hänen kaltaiselleen diktaattorille mitä sopivimman lopun.

- Me toivomme, että tämän kiinnioton seurauksena Irak voi saavuttaa rauhanomaiset ja vakaat olot nopeammin. Pidämme tärkeänä, että hänet tuomitaan ja saatetaan oikeuden eteen niin pian kuin mahdollista, EU:n komission päätiedottaja Reijo Kemppinen kertoi sunnuntaina STT:lle.
Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana antoi sunnuntaina lyhyen lausunnon, jonka mukaan Saddam Husseinin pidätys on hyvin tärkeä päivä Irakin kansalle. Solana toivoi, että pidätys vakauttaisi Irakia ja vauhdittaisi jälleenrakennusta sekä demokratian kehittymistä.
EU:n puheenjohtajamaan Italian ulkoministeri Franco Frattini arvioi, että Saddam Husseinin pidätys on käännekohta Irakin kriisissä. Italian radiolle puhunut Frattini sanoi pidätystä ratkaisevaksi iskuksi irakilaisille Saddamin kannattajille, jotka kylvävät edelleen kuolemaa maassa.
Frattinin mielestä pidätys on todiste Yhdysvaltain johtaman liittouman joukkojen menestyksestä.
EU on ollut syvästi jakautunut suhtautumisessaan Irakin kriisiin. Saksa ja Ranska ovat suhtautuneet epäillen Yhdysvaltain politiikkaan. Britannia, Italia ja Espanja ovat puolestaan olleet Yhdysvaltain takana.
Lauantaina päättyneessä huippukokouksessa EU-johtajat hyväksyivät julkilausuman, jossa korostettiin YK:n roolia Irakin jälleenrakennuksessa.