JSN:n puheenjohtaja UMK:n kuvauskiellosta: Tiedossani ei ole vastaavia tapauksia – "Ei hyvä toimintatapa"

Kuvaamisen rajoittaminen tilanteessa, jossa kuvaaminen olisi mahdollista, on JSN:n Eero Hyvösen mukaan kestämätöntä toimintaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Kuvaamisen rajoittaminen tilanteessa, jossa kuvaaminen olisi mahdollista, on JSN:n Eero Hyvösen mukaan kestämätöntä toimintaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen ei pidä hyvänä toimintatapana median kuvaamisoikeuksien rajoittamista tapahtumissa. Hänen mukaansa tällaisella toiminnalla pyritään hallitsemaan journalistista sisältöä.

Yle järjesti aiemmin tällä viikolla Uuden musiikin kilpailun (UMK) voitosta kilpailevien artistien mediatapaamisen, jossa valokuvaaminen oli kielletty. Sen sijaan Yle tarjosi medioiden käyttöön valmiita artistikuvia. UMK-artistit kisaavat Suomen euroviisuedustajan paikasta.

–  Välillä joudutaan tietysti tyytymään kuviin, jotka eivät ole itse otettuja, mutta se on aina toimituksen oma valinta, Hyvönen sanoo.

Kuvaamisen rajoittaminen tilanteessa, jossa kuvaaminen olisi mahdollista, on Hyvösen mukaan kestämätöntä toimintaa.

–  Minulle ei ole tullut tietoon aiemmin tällaisia tapauksia sen kolmen vuoden aikana, kun olen tässä tehtävässä ollut. Ja olen aiemmin ollut pitkään päätoimittajana eri medioissa, enkä muista tällaisia tapauksia.

Jos median kuvaamisoikeuksia erilaisissa tapahtumissa Suomessa rajattaisiin, vähentyisi sekä luotettavuus että tiedon määrä, Hyvönen arvioi.

–  Se ei ole hyvä lähtökohta, vaan se yhdenmukaistaisi sisältöjä. Näkökulmien vaihtuvuus vähentyisi, ja omat visuaaliset oivallukset ja havainnot köyhtyisivät huomattavasti, Hyvönen sanoo.

Kansainvälisten julkisuuden henkilöiden haastattelutilanteissa vastaaviin ehtoihin saatetaan käytännön syistä suostua, mutta journalistien tulisi Hyvösen mielestä vastustaa tällaisen brändin hallinnan leviämistä Suomeen.

Ei juridista ongelmaa

Myös media-alan lehtori Pertti Näränen Tampereen ammattikorkeakoulusta pitää Ylen toimintatapaa epätyypillisenä.

–  Mitään juridista ongelmaa ei ole siinä, että kuvaamista yksityistiloissa kielletään. Ylellä on oikeus asettaa rajoituksia, mutta onko siinä sitten mitään järkeä, on toinen juttu.

Ennenkuulumatonta ei Näräsen mukaan ole, että artistit tai artistien taustatoimijat pyrkivät rajoittamaan sitä, millaisia kuvia artisteista otetaan.

–  Väitän, että aikana, jolloin jokaisella on kamera taskussaan, tällainen artistien julkisen imagon hallinta on kuitenkin toivoton yritys. Mutta en usko, että kukaan suuren yleisön edustaja surun kyyneleitä nyt tiputtelee, koska artistien ja toimittajien tapaamisesta ei saatu kuvia.

UMK:n päätuottaja: Olemme ottaneet tästä opiksi

UMK:n päätuottaja Anssi Aution mukaan tiistain tilaisuus oli suunniteltu ennen kaikkea esiintyjien vapaamuotoiseksi tapaamiseksi ja järjestelyt oli tehty sitä ajatellen.

–  Ymmärrämme kuitenkin, että median edustajat kokivat sen pressitilaisuudeksi, jossa medialla pitäisi olla mahdollisuus ottaa valokuvia ja tehdä itsenäisesti journalismia, Autio kommentoi STT:lle sähköpostitse perjantaina.

–  Olemme ottaneet tästä opiksi, ja ensi vuoden tilaisuus suunnitellaan toisenlaiseksi, Autio jatkoi.

STT ei välittänyt Ylen tarjoamia promokuvia, vaan kuvitti UMK-artisteja käsittelevän jutun Lehtikuvan arkistokuvilla. Lehtikuva on osa STT:tä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje