Hannele Lauri muistaa Vesa-Matti Loirin ainutlaatuisena monilahjakkuutena – useat suomalaiset ovat muistaneet viihdetaiteilijaa

Vesa-Matti Loiri 70-vuotiskonsertissaan Helsingissä lokakuussa 2015. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Vesa-Matti Loiri 70-vuotiskonsertissaan Helsingissä lokakuussa 2015. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Vesa-Matti Loirin pitkäaikainen ystävä ja kollega Hannele Lauri kertoo sytyttäneensä kynttilän 77-vuotiaana kuolleen taiteilijalegendan muistolle ja olevansa vielä puolittain shokissa suru-uutisesta.

–  Kyllä tämä on sanattomaksi vetänyt, vaikka tätä osasi odottaa.

–  Mestari on, Vesku ei koskaan sanoisi että on poissa, vaan jatkanut matkaa. Minua lohduttaa se, että Vesku ei pelännyt kuolemaa, Lauri toteaa.

Laurin mukaan Loiri oli ainutlaatuinen lahjakkuus, jonka merkitys suomalaiselle kulttuuri- ja viihdemaailmalle on valtavan suuri ja rikastuttava. Hän sanoo, että Loiri jätti suomalaisille tämän elokuvilla, viihteellä ja musiikilla "mielettömän testamentin ja perinnön".

–  En tunne ketään tuollaista monilahjakkuutta kuin Vesku oli. Olen niin kiitollinen niistä vuosikymmenistä, jotka sain tehdä Veskun kanssa töitä ja olla hänen ystävänsä. En osaa sanoa muuta kuin lämmin osanotto hänen lapsilleen, läheisilleen ja kaikille ystävilleen.

–  Uskon että hän on niin nuorten kuin vanhempienkin sydämissä. En tiedä, onko kenelläkään suomalaisella näyttelijällä ollut yhtä suurta merkitystä niin moniin kansanryhmiin ja ikäluokkiin kuin Veskulla.

–  Hieno, suora, viisas ihminen. Ja suuri taiteilija, Lauri kiteyttää.

Vesa-Matti Loiri ja Hannele Lauri työskentelivät yhdessä vuosien varrella monissa eri projekteissa, joiden lukumäärää Lauri ei lähde arvuuttelemaan.

–  Jos ajattelee kaikki Spede-show't, Vesku-show't ja elokuvat, niin en osaa sanoa, niitä on hirveä määrä.

Lauri kertookin oppineensa Loirilta paljon pelkästään seuraamalla tämän työskentelyä.

"Nuorten ja vanhempienkin sydämissä"

Työtoveruuden lisäksi Lauri ja Loiri olivat ystäviä. Lauri kertoo, että he tykkäsivät puhua asioista suoraan ja ymmärsivät toisiaan.

–  Me nähtiin toistemme katseesta, mitä toinen ajattelee, ja tiesimme soittamatta, miten toinen voi.

Kaksikolla oli aikanaan myös romanssi.

–  Naurettiin aina, että ei me naimisiin voida mennä, ollaan kuitenkin kaksi hyvin omapäistä ihmistä, Lauri naurahtaa.

Jälleensyntymiseen uskonut Loiri olikin Laurin mukaan vitsaillut naimisiinmenosta ja neljän lapsen hankkimisesta vasta jossakin seuraavassa elämässä.

–  No, se oli Veskun huumoria.

Tiivis ja lämmin ystävyys Pertti Melasniemen kanssa kesti yli 50 vuotta

Ohjaaja Pertti Melasniemen ja Vesa-Matti Loirin ystävyys kesti vuosikymmeniä. Kaksikko tapasi toisensa ensimmäistä kertaa jo 1960-luvun alkupuolella.

–  Tutustuimme, kun Vesa-Matti seurusteli Tuula Nymanin eli ensimmäisen vaimonsa kanssa, joka oli samaan aikaan nuorisoteatterissa kuin minä. Siellä me ensimmäisiä kertoja tavattiin.

Satunnaisesta tuttavuudesta Loirin ja Melasniemen välit syvenivät ystävyydeksi näyttelijänopintojen kautta.

–  Vesa-Matti kävi Teatterikoulun veljeni Eeron kanssa samalla vuosikurssilla. Silloin tutustuimme lisää, ja siitä alkoikin meidän ystävyys.

"Muistot ovat apuna"

Melasniemi kuvaileekin ystävyyssuhdetta tiiviiksi ja lämpimäksi. Suru-uutinen on tuonut hämmennyksen ja ikävän, mutta Melasniemi turvaa muistoihin ystävyyden varrelta.

–  Muistot ovat apuna tilanteessa, niitä on valtavasti. Ne ovat yleensä ilon ja naurun täyttämiä ja pitkältä matkalta. Koitan poimia mieluummin nyt positiivisia ja iloisia asioita, jotka auttavat hyväksymään tapahtuneen tosiasian.

Melasniemi haluaa pitää päällimmäisenä iloiset muistot, mutta vakaviakin asioita ystävykset keskusteluissaan käsittelivät.

–  Me emme suinkaan kaihtaneet vakavia asioita ja puhuimme kaikesta mitä maa päällään kantaa ja vähän enemmästäkin, Melasniemi kuvailee.

Presidentti Niinistö kirjoittaa Loirin koskettaneen suomalaista sielua syvältä

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio muistelivat Loiria tviiteissään. He kirjoittivat Loirin olleen suurista suurin ja syvästi kunnioitettu.

Niinistön ja Haukion mukaan Loiri "kosketti meitä, suomalaista sielua niin syvältä".

–  Hyvää matkaa tuntemattomahan tupaan rakas ystävä, Niinistö ja Haukio toivottivat.

Loiria muistelevat niin poliitikot kuin viihdetähdet

Useat suomalaiset ovat muistaneet legendaarista viihdetaiteilijaa sosiaalisessa mediassa.

Loirin elämäkerran kirjoittanut kirjailija Jari Tervo muistelee tviitissään hetkeä viihdetaiteilijan kanssa vuodelta 2018.

–  Kuvasin ystäväni elokuussa 2018 hänen lapsuudenkotinsa pihalla Haagassa. Kuljimme hänen poika-aikojensa paikoissa ja muistoissa. Se oli hieno päivä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvailevat tviiteissään Loirin jättäneen jälkensä suomalaisiin.

Loirin poismenon ovat huomioineet sosiaalisessa mediassa myös useat kansanedustajat, kuten tviiteissään kokoomuksen Sari Multala ja perussuomalaisten Ville Tavio.

Myös useat viihdekentältä tutut suomalaistähdet ovat ilmaisseet osanottonsa.

Kuvapalvelu Instagramissa yhteiskuvia Loirin kanssa ovat julkaisseet muistotekstien kera muun muassa näyttelijä ja juontaja Mikko Leppilampi, pianisti Lenni-Kalle Taipale, näyttelijä ja laulaja Roope Salminen, artisti Michael Monroe, räppäri Elastinen eli Kimmo Laiho sekä laulajat Antti Tuisku ja Juha Tapio.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje