Ilkan arkisto

EU-tukea koululaisten kasvisten syöntiin syksyllä – Lihapullat eivät silti vaihdu porkkanakeittoon

Omena on yksi niistä kasviksista, joille EU-kouluhedelmätukea ollaan Suomessa myöntämässä. KUVA:
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan kouluhedelmätuen sisältävää valtioneuvoston asetusta, jonka toimeenpano alkaa elokuussa.

EU:n kouluhedelmätuki on samantyyppinen koulujakelutuki kuin Suomessa jo käytössä ollut koulumaitotuki.

Kouluhedelmätukea ei kuitenkaan voi käyttää lounaan korvaamiseen kasvisvaihtoehdolla eli esimerkiksi siihen, että lihapullat vaihdettaisiin porkkanakeittoon.

–Sen tarkoitus on lisätä kasviksia koko päivän ruokavaliossa eli tätä tukea voi käyttää esimerkiksi lisäsalaattiin lounaalla tai välipalahedelmien tarjoamiseen, tukihausta vastaavan Maaseutuviraston ylitarkastaja Jenni Anttila kertoo.

Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastajan Jouni Pynnöniemen mukaan ministeriössä mietitään parhaillaan, mitkä kasvikset tukea saavat.

Lausuntokierroksen perusteella asetusluonnoksessa mainitaan tällä hetkellä herne, kurkku, lanttu, porkkana, tomaatti, herukat, mansikka, mustikka, puolukka ja omena.

Tukea saavia tuotteita voidaan tarvittaessa vaihtaa vaikka lukukausittain.

–Painotuksia voidaan tehdä esimerkiksi lyhyiden toimitusketjujen, kausiluonteisuuden, saatavuuden ja ympäristöhyötyjen perusteella.

Suomi saa EU:n kouluhedelmätukea kouluvuonna 2017-18 noin 1,6 miljoonaa euroa.

Sitä voidaan maksaa elo-syyskuussa enintään kymmenenä koulupäivänä perusasteen oppilaitoksen oppilaiden kulutukseen.

–Tukea voi saada 65 prosenttia hankinnan arvonlisäverottomasta hinnasta. Luomutuotteilla tuki kipuaa 75 prosenttiin, Mavin Anttila toteaa.

Ravitsemussuosituksia laativassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) iloitaan koulujen kasvistarjontaan tulevasta tuesta.

–Lasten ja nuorten pitäisi syödä viisi kertaa päivässä nyrkkinsä koon verran kasviksia, THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli