Hallituksen mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään uhka-arvio – toteutuuko lupaus?

Ihmiset toivat Turun kauppatorille satoja kynttilöitä puukotusiskun uhrien muistoksi elokuussa. KUVA: MARKKU OJALA / ARKISTO
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Näin Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kommentoi sitä, koska uhka-arvio saadaan tehtyä kaikista tuhansista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoi elokuussa hallituksen budjettiriihi-infossa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään uhka-arvio ja heidät otetaan tarvittaessa välittömästi säilöön.

Kilpeläisen mukaan uhka-arvioiden teko laajenee sitä mukaa, kun henkilöstöä saadaan rekrytoitua tehtäviin.

Uhka-arviojonon kärkeen hän nostaa henkilöt, joista poliisi on saanut vinkin tai joista poliisilla on omaa tietoa esimerkiksi väkivaltaan tai terrorismiin liittyvistä asioista.

–Haluan myös korostaa, että valtaosa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista turvapaikanhakijoista ei muodosta turvallisuusuhkaa eli joukossa on paljon naisia, lapsia ja muita tavallisia ihmisiä. Heidän kohdallaan kielteinen turvapaikkapäätös on tullut muista perusteista kuin esimerkiksi kansalliselle turvallisuudelle vaaraksi olemisesta.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut puukotti elokuun puolivälissä Turussa kuoliaaksi kaksi ihmistä ja haavoitti kahdeksaa. Hänestä oli annettu vihje, joka oli mennyt suojelupoliisille saakka.

Kilpeläisen mukaan terrorismiin ja väkivaltaan liittyvien vihjeiden käsittelyn tehostaminen on jo meneillään.

–Keskusrikospoliisille ja paikallispoliisille osoitetaan hieman lisäresursseja ensi vuodelle, jotta poliisiyksiköissä voidaan turvata uhka-arvioiden teko kattavasti ja minimoida aikaviiveet. Tavoitteena on, että kaikki väkivallan tai terrorismin uhkaa koskevat vihjeet käsitellään kiireellisesti, hän selvittää.

–Olemme käyneet uhka-arvioprosesseja sisäisesti läpi ja varmistaneet, että tieto välittyy toimijoiden välillä, eikä turhia aikaviiveitä jää. Lisäksi olemme laatineet yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa tarkentavaa ohjeistusta vastaanottokeskuksille, ulkomaalaisten lupa-asioiden parissa työskenteleville ja poliisiyksiköille siitä, miten vihjeet välitetään poliisille, Kilpeläinen lisää käytännön toimista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje