Harjoittele kotona ja ole kehässä kuin kuningas

Länsiylämaanterrieri Wild Weasels Beloved Queen eli Lilli on tottunut pennusta lähtien harjaamiseen ja kaikenlaiseen käsittelyyn. Nyt se on jo monen maan muotovalio.
  • Ilkka-Pohjalainen

Näyttelyohjaaja Riitta "Muru" Lehmuspelto ja kehäsihteeri Tiina Maikku kannustavat ensimmäistä näyttelykertaansa jännittävää koiranomistajaa.

– Jokaisen on aloitettava jostakin. Tärkeää on harjoitella asiat kotona, sillä näyttelyyn ei kannata tulla harjoittelemaan. Jos voit, osallistu oman paikkakuntasi koirayhdistysten järjestämiin näyttelyharjoituksiin. Mätsärissä (match show) eli leikkimielisessä koiranäyttelyssä voi harjoitella kisatilannetta, Maikku neuvoo.

Kotona kannattaa opetella esimerkiksi kehässä juoksemista ja koiran seisottamista. Koiraa juoksutetaan aina ohjaajan vasemmalla puolella. Ihanteena on koira, joka ravaa omaan tahtiinsa ja iloisesti eteenpäin.

Lehmuspelto muistuttaa, että koiraa ei saa kiskoa eikä roikuttaa hihnassa.

– Se voi pilata koko tuloksen. Iloinen ja hyväksytty koira esiintyy parhaiten.

Arvosteltava koira viedään näyttelyssä tuomarin eteen niin, että tuomari näkee koiran mahdollisimman hyvin sivulta.

Tuomari tutkii koiran, tunnustelee sen rakennetta ja katsoo purennan. Tuomari voi mitata koiralta myös säkäkorkeuden.

Koiran pitää sallia se, että vieras ihminen koskee joka puolelle ja katsoo hampaita. Urosten on siedettävä myös se, että tuomari kokeilee sen kivekset.

Koira onkin syytä totuttaa käsittelyyn jo pennusta lähtien. Harjoitella kannattaa vähän kerrallaan.

– Kylään tulevia vieraita kannattaa pyytää tunnustelemaan koiraa ja katsomaan hampaita. Koiralle pitää myös aina kertoa, mitä tapahtuu. Muuten koira ei voi näyttelytilanteessakaan tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, Maikku sanoo.

Virallisiin koiranäyttelyihin voi osallistua puhdasrotuinen, rekisteröity ja tunnistusmerkitty koira. Rokotusten täytyy olla ehdottomasti kunnossa.

Ilmoittautumisaika saattaa päättyä jo paria kuukautta ennen näyttelypäivää.

– Näyttelyyn ilmoittautuminen tarkoittaa myös sitä, että ilmoittaa lukeneensa Kennelliiton ohjeet ja säännöt. Säännöistä löytyy esimerkiksi tieto siitä, miten toimia, jos on toimittu sääntöjen vastaisesti. Itse arvostelusta ei voi valittaa, muistuttaa Lehmuspelto.

Näyttelytoiminnan perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Länsiylämaanterrierejä kasvattavalle Maikulle pääasia on, että koira on terve, hyväluonteinen ja rotumääritelmän mukainen.

– Vanhempien näyttelymenestys ei ole tae siitä, että kaikista jälkeläisistäkin tulisi valioyksilöitä. Itselleni näyttelyt ovat mukava harrastus.

Kehäsihteeri on kehässä sekä tuomarin että esittäjän apuna.

– Tuomarille ei saa puhua, mutta koiralle saa. Koiraa saa kehua, mutta kaikenlainen pää punaisena komentaminen pitää jättää pois, Lehmuspelto sanoo.

Koira lukee ihmistä paljon paremmin kuin ihminen koiraa. Jos omat taidot tai hermot eivät riitä koiran esittämiseen, kannattaa suosiolla hankkia handleri eli sellainen henkilö, joka esittää koiran kehässä. Handleria voi kysellä näyttelyohjaajilta tai muilta koiraharrastajilta.

Lehmuspellon ja Maikun mukaan omistajan kannattaa muistaa, että arvostelu on aina yhden ihmisen näkemys.

– Älä tyydy yhteen arvosteluun, sillä yhtenä päivänä koira voi olla tuomarin mielestä tyydyttävä ja toisena se onkin rodun paras. Sanonta onkin, että sait mitä sait, niin tule aina kehästä kuin kuningas.

Juttu on julkaistu lehdessä 26.4.

KATJA KÄRKI, TEKSTI KUVAT ANSSI JOKIRANTA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli