Luontojärjestöt ovat huolissaan turpeennoston lisäämisestä maakunnassa – "Soita koskevien suunnitelmien epäsuhta on räikeä"

Kuva: Nea Ilmevalta/arkisto
  • Ilkka-Pohjalainen

Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa esitetään turpeenottoalueiden lisäämistä vähintään 15 000 hehtaarilla. Samaan aikaan luonnonsuojelualueiksi on tarkoitus määritellä kaksi uutta suota, joiden yhteispinta-ala olisi 300 hehtaaria.

– Soita koskevien suunnitelmien epäsuhta on räikeä ja kaukana tasapuolisuuden tavoitteesta. Maakuntakaavan tavoitteeksi on nostettu myös soiden luontoarvojen turvaaminen. Tällaisilla suunnitelmilla se ei tietenkään toteudu, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä .

Etelä-Pohjanmaan soista kuusi prosenttia on turvetuotannossa ja neljä prosenttia on suojeltu. Kaikkiaan yli 90 prosenttia alueen soista on luontojärjestöjen mukaan menettänyt luonnontilansa ojitusten vuoksi. Kolmannes koko Suomen turvetuotantoalasta sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla.

– Kaavaluonnoksessa esitetty turpeenoton huomattava lisääminen tulisi kiistatta lisäämään suolintujen ahdinkoa. Alueen riekko-, isokuovi-, kapustarinta- ja lirokannat tulisivat merkittävästi pienenemään, jos soista luovutetaan 15 000 hehtaaria lisää turvetuotannolle, sanoo BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa .

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli