Troijan hevonen rakentuu

  • Ilkka-Pohjalainen

Opintoja yhdistävät muotoilun perusperiaatteet ja erottavat eri alojen näkymättömät siilot.

Samaan aikaan maailman myllerryksessä monialaisuus ja yllättävien yhteyksien merkitys korostuu.

Aalto-yliopistoa perustettaessa yksi syistä – relevantein opiskelijan näkökulmasta – oli eri alojen törmäyttäminen. Kauppatieteilijöiden, insinöörien ja muotoilijoiden on tarkoitus oppia toisiltaan ja luoda yhteyksiä.

Aalto-yliopisto on vasta muodostumassa, muotoilijoiden tilat ovat työmaana, ja edelleen on mahdollista kulkea opintojen läpi Otaniemessä puhumatta sanaakaan insinööreille tai kauppatieteilijöille.

Vuosi sitten istuin arkkitehti Kaisa Karvisen ja graafikko Tommi Vaskon kanssa meren äärellä. Kaipasimme tilaa ja aikaa kriittiselle, monialaiselle muotoilukeskustelulle ja vaihtoehtoisia määritelmiä muotoilulle ja muotoilijoille. Heitimme ilmoille ajatuksen kesäkoulusta.

Olimme tavanneet keskustellaksemme kriittisestä designista: relevanttien kysymysten muotoilemisesta vastausten sijaan, oman toiminnan ajatusmallien ja taustojen ymmärtämisestä sekä mahdollisten maailmojen kuvittelemisesta.

Päätimme panna toimeksi. Perustimme suomalaisen poikkitieteellisen kesäkoulun, Trojan Horsen.

Vastaavia omaehtoisia oppimisen tiloja, kesäkouluja, on maailmalla useita. Yksi kiinnostavista referensseistä löytyy Suomesta. Vuonna 1968 Helsinki Design Lab järjesti Suomenlinnassa kaksi tilaisuutta, joihin osallistuivat muun muassa Buckminster Fuller, Victor Papanek, Kaj Frank ja Antti Nurmesniemi. Näiden nuorten tavoitteena oli muuttuvan maailman tarpeiden tarkastelu.

Nyt tarvitsemme hyvin erilaisia taitoja ja asiantuntijuutta kuin 50 vuotta sitten. Muotoilijoita harjaannutetaan edelleen ongelmien ratkaisemiseen. Ongelmat vain ovat varsin kompleksisia ja viheliäisiä. Ilmasto muuttuu, tuloerot kasvavat, ihmiset virtaavat kohti elinkelpoisempia alueita, työ silppoutuu ja osin katoaa.

Elokuun lopussa Hangossa järjestettävä Trojan Horse ei anna valmiita vastauksia. Tavoitteemme on, että opiskelijat palaavat syyskuussa omiin opinahjoihinsa uusin ystävin ja yhteyksin varustettuina ja ennakkoluulottomina kysymysten asettelijoina.

Pyrimme luomaan ympäristön, jossa kyseenalaistaminen sekä uusien toimintamallien luominen on vapaata ja hyvällä tavalla radikaalia. Siihen viittaa myös koulun nimi, Trojan Horse. Vaikutamme suomalaiseen suunnittelukoulutukseen sisältä päin, opiskelijoiden kautta.

Ida Kukkapuro

Kirjoittaja on muotoiluun ja arkkitehtuuriin erikoistunut toimittaja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli