PAM tykittää kovaa kritiikkiä: Huoltoaseman pomo kyykyttää työntekijöitä mielivaltaisesti Vaasassa

Kuvituskuva: Jukka Ritola
  • Ilkka-Pohjalainen

– Huoltamoketju työllistää paitsi nuoria työntekijöitä, myös PAMin Vaasan toimistoa, työnantajaliiton lakimiestä ja nyt poliisia. Entiset työntekijät kertovat muun muassa kameravalvonnasta, kyykyttämisestä ja kohtuuttomasta työvuorosuunnittelusta, Pamin verkkosivuilla julkaistussa jutussa todetaan.

Kaksi huoltoaseman entistä työntekijää kertoi kokemuksistaan PAMin toimittajalle lokakuussa.

– Vielä vajaa puoli vuotta sitten molemmat olivat töissä Pitkänkadun Shellillä Pohjanmaan Asemat Oy:n omistamalla huoltoasemalla. Molemmat lähtivät, koska heidän mielestään ylempi pomo, eli yrityksen henkilöstöpäällikkö, kohteli työntekijöitä epäreilusti ja mielivaltaisesti, jutussa todetaan.

Kun PAMin juttua tehtiin, toinen haastateltavista ei vielä tiennyt, että henkilöstöpäällikkö oli tehnyt hänestä rikosilmoituksen poliisille jo elokuussa. Entinen pomo syyttää häntä kunnianloukkauksesta.

– Marraskuussa tämä työntekijä yllättäen kutsuttiin poliisikuulusteluihin, joiden perusteella poliisi harkitsee, onko jatkotoimenpiteille perusteita.

Työntekijä puolestaan teki rikosilmoituksen kameravalvonnasta, jota henkilöstöpäällikkö hänen kokemuksensa mukaan käytti lainvastaisesti työntekijöiden vahtimiseen.

– Oli tosi kiireinen päivä töissä. Kun lopulta hetkeksi rauhoittui, ja pysähdyttiin työkaverin kanssa vaihtamaan pari sanaa, pomo tuli sieltä huoneestaan huomauttamaan, että mitä te vaan seisotte täällä. Oli kytännyt niistä kameroistaan meitä.

PAM julkaisi jutun itsenäisyyspäivän aattona. Silloin työntekijät saivat tietää, että työnantaja on halukas sopimaan kiistan ja maksamaan palkkasaatavat, jotka syntyivät kun työnantaja yksipuolisesti oli muuttanut työvuorolistojen merkintöjä.

– PAM ehti puida asiaa sinnikkäästi työnantajan kanssa tämän vuoden alkupuolelta asti, jutussa todetaan.

Toinen haastateltavista on pienen lapsen äiti, joka kertomansa mukaan sai vain ilta- ja yövuoroja.

– Seitsemän viikkoa putkeen. Sanoin asiasta töissä, ja kun se ei auttanut, kerroin työterveyshuollossa, että en jaksa. Siitä pomo suuttui. Tilanne vain paheni. Kun lähdin töistä aamukuudelta, niin varttia yli kolme iltapäivällä piti mennä taas takaisin.

Nainen kertoo jutussa, että hänen kätensä kipeytyi, jolloin henkilöstöpäällikkö vaati työterveyshuoltoa kirjoittamaan todistuksen, jonka mukaan hän voi tehdä korvaavaa työtä. Työterveyshuollossa ei pidetty todennäköisenä, että käsi kestäisi mitään huoltoasematyössä väistämätöntä rasitusta.

– Pomo oli sitten soittanut työterveyteen, että minulle ei saisi antaa saikkua.

Pamin jutun mukaan Pohjanmaan Asemien toimitusjohtaja Marko Tuuri ei ole innokas kommentoimaan rikosilmoitusta tai yrityksen käymiä vääntöjä PAMin kanssa.

–Tuurin mukaan henkilöstöpäällikkö on tehnyt rikosilmoituksen omissa nimissään, eikä yrityksellä ole sen kanssa mitään tekemistä. Toimitusjohtaja myöntää, että työpaikkojen ongelmat päätyvät hänenkin tietoonsa, PAMin toimittaja kirjoittaa.

PAMin Vaasan toimiston aluepäällikkö Marja Salmivuoren mielestä tilanne on surullinen.

– Vaikka kymmenkunta jäsentä on käynyt vuoden sisällä kertomassa työpaikan ongelmista, edelleen työnantaja on sitä mieltä, että työntekijät keksivät tässäkin jutussa ilmi tulleita asioita.

Koko jutun voit lukea tästä linkistä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli