Pedofiileille kovemmat tuomiot? Kansalaisaloitteelle vihreää hallituksesta ja oppositiosta

  • Ilkka-Pohjalainen

Paljon huomiota viime vuonna saavuttanut kansalaisaloite "Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventaminen" sai aikoja sitten tarvittavat yli 50 000 allekirjoitusta, ja se luovutetaan torstaina eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle (ps).

Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistus korotetaan kahteen vuoteen vankeutta. Lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistus halutaan korottaa neljään kuukauteen vankeutta. Tällöin lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta jää vähintään merkintä tekijän rikosrekisteriin.

Kansalaisaloite on saamassa laajaa kannatusta eri puolueista, selviää Lännen Median eduskuntaryhmien puheenjohtajille tekemästä kyselystä.

Enemmistö Lännen Median tavoittamista kansanedustajista haluaa kovemman rangaistusasteikon. Vastaavasti kukaan edustajista ei suoraan tyrmännyt vaatimusta rangaistusasteikon koventamisesta.

Puolueiden edustajilta kysyttiin myös arviota siitä, kuinka paljon kannatusta kyseinen aloite voisi saada eduskuntaryhmältä. Kokoomuksesta, perussuomalaisista ja vihreistä arvioitiin, että puolueessa suhtaudutaan myönteisesti aloitteeseen. Osa puolueiden edustajista ei halunnut ottaa kantaa ryhmän puolesta.

Kokoomuksen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen (vastasi Arto Satosen puolesta), eduskuntaryhmien puheenjohtajat Sampo Terho (ps), Antti Lindtman (sd) Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Anna-Maja Henriksson (r) olivat yhtä mieltä: lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikkoa pitää koventaa.

– Henkilökohtaisesti pidän asiaa tärkeänä, sanoo Terho.

– Rangaistusten on oltava oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen moitittavuuteen ja etenkään lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten kohdalla ei nykyisin näin ole, sanoo Tolvanen.

– Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset [esimerkiksi sakko] eivät aina vastaa tavallisen kansalaisen oikeustajua, sanoo Alanko-Kahiluoto.

– Rangaistusasteikot mahdollistavat ankarammat tuomiot. Julkisuudessa on kuitenkin käsitelty tapauksia, joissa rikoksentekijät ovat saaneet erittäin lieviä tuomioita. Rangaistuskäytäntöä on siksi syytä tarkkailla, sanoo Lindtman.

Entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, että lapseen kohdistuva seksuaalirikos on aina äärimmäisen inhottava ja tuomittava teko. Hän muistuttaa, että törkeimmissä alaikäisiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa rangaistusasteikko mahdollistaa jo nyt pitkien vankeusrangaistusten antamisen.

– Olisi siksi tietenkin suotavaa, että tuomioistuimet sitten käytännössä uskaltaisivat käyttää tätä asteikkoa kokonaisuudessaan. Mikäli tuomioistuimet käyttävät ainoastaan asteikon lievempää päätä, on minimirangaistuksia syytä koventaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoo henkilökohtaisena mielipiteenään, että hän "ymmärtää erittäin hyvin aloitteen tekijöiden huolta".

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän johtaja Aino-Kaisa Pekonen pitää lasten suojelemista ensiarvoisen tärkeänä. Hän muistuttaa, että seksuaalirikoksia koskevasta rikoslain 20. luvusta löytyy muitakin kohtia, joita täytyisi tarkastella, kun kansalaisaloite menee valiokuntakäsittelyyn.

– Luvussa on useita lapsiin kohdistuvia rikoksia, jotka ovat paheksuttavuudeltaan kansalaisaloitteessa mainittuja rikoksia syvemmin uhrin koskemattomuuteen puuttuvia, mutta joiden rangaistukset ovat lievempiä kuin kansalaisaloitteessa nyt esitetään.

Sampo Terho arvioi, että kansalaisaloite tulee saamaan kannatusta perussuomalaisissa.

– Yleisesti ottaen perussuomalaisilla on ollut tahtoa koventaa näitä rangaistuksia.

Myös kokoomuksessa suhtaudutaan positiivisesti aloitteeseen, arvioi Tolvanen. Hän muistuttaa hallitusohjelman kirjauksesta:

– Hallitusohjelmassakin on mainittu haavoittuviin ryhmiin, muun muassa lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistusten tarkastelu.

Vihreät on kallistumassa enemmistönä kansalaisaloitteen taakse. Alanko-Kahiluoto arvioi, että ainakin kaksi kolmasosaa vihreiden eduskuntaryhmästä kannattaisi aloitetta.

– Vika ei välttämättä ole pelkästään rangaistusasteikossa. On tarkasteltava sitä, miten tuomioistuimet rangaistuksia antavat. Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vanhenemisaikaan on syytä kiinnittää huomiota, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Keskustan Matti Vanhanen toivoo, että aloite saa valiokunnassa hyvän käsittelyn ja rangaistusasteikkoa harkitaan suhteessa vastaavista rikoksista annettaviin rangaistuksiin.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajaa ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

JUHA VAINIO/LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli