Presidentti Martti Ahtisaari on pettynyt EU-maiden maahanmuuttopolitiikkaan

Presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Juha Sipilä Euroopan arvot ja EU:n tulevaisuus -seminaarissa. Kuva: COM.PIC / MAURI RATILAINEN
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Ahtisaari puhui Euroopan komission Suomen edustuston järjestämässä Euroopan arvot ja EU:n tulevaisuus -tilaisuudessa eduskunnassa tiistaina.

–Yhteisten ratkaisujen sijaan valtiot ovat turvautuneet lyhytnäköiseen rajojen vahvistamiseen ja EU-valtioiden välinen vastuunjako on jäänyt puolitiehen. Vahvaa kansallisvaltiota haetaan vastaukseksi ympärillä olevaan kaaokseen.

EU pyrki helpottamaan 2015 alkaen turvapaikanhakijoiden täyttämien Italian ja Kreikan painetta sopimalla, että turvapaikanhakijoita otetaan muihin EU-maihin Etelä-Euroopasta sisäisinä siirtoina. Suomi otti turvapaikanhakijat sovitusti, mutta läheskään kaikki EU-maat eivät.

Ahtisaaren mielestä on selvää, että raja-aitojen pystyttäminen ja vastuunjaosta kieltäytyminen eivät palvele EU:ta pitkällä tähtäimellä.

–Konflikteja, jotka ovat pakottaneet ihmisiä jättämään kotimaansa, ei saada ratkaistua seuraavan kuukauden, vuoden tai ehkä edes vuosikymmenen aikana. Syyria on tästä valitettava esimerkki. Ihmiset tulevat tulevaisuudessakin pyrkimään Eurooppaan paremman elämän toivossa.

Ahtisaaren mukaan tarvitaan kestävämpiä kansainväliseen yhteistyöhön perustuvia ratkaisuja.

–Viime aikaisia tapahtumia seuratessa en ole välttynyt ajatukselta, että olemme ottaneet sitoutumisen ihmisoikeuksiin, yhteiseen vastuunkantoon ja oikeudenmukaisuuteen Euroopassa itsestäänselvyytenä, Ahtisaari sanoi.

–Britannian irtautuminen EU:sta, oikeistopopulismin nousu ja vaikeus löytää yhteinen ratkaisu pakolais- ja maahanmuuttokysymykseen ovat osoittaneet, että moni on valmis kyseenalaistamaan arvot ja periaatteet, joita on tähän saakka pidetty eurooppalaisia yhdistävinä.

–Vuoteni rauhanvälittäjänä ovat opettaneet, että kestävää rauhaa on mahdotonta saavuttaa ja ylläpitää ilman arvojen ja periaatteiden mukaista politiikkaa, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Ahtisaari sanoi.

Pysyvä rauha ei siis ole mahdollinen ilman kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia, demokraattista poliittista järjestelmää ja toimivaa oikeusvaltiota.

Puola ja Unkari ovat rikkoneet oikeusvaltioperiaatetta, joka on ollut EU-maiden yhteinen arvo. Muun muassa Puola ajaa uudistusta, että poliitikot voisivat nimittää tuomarit. Ahtisaaren mielestä periaatteita rikkoviin jäsenvaltioihin pitää suhtautua tiukasti. EU:ssa on esimerkiksi pohdittu, voitaisiinko periaatteita rikkovan jäsenmaan äänestysoikeutta neuvostossa rajata.

Ahtisaaren mielestä jo ennen kuin EU aloittaa jäsenyysneuvotteluita, pitää vaatia, että jäsenehdokas muuttaa lakejaan ja myös noudattaa EU:n yhteisesti hyväksyttyjä arvoja. Hänen mielestään esimerkiksi Turkin kanssa jäsenyysneuvottelut aloitettiin liian nopeasti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje