Sport-lääkäri Lehtonen muistelee liigakarsintakevättä: "Jos suuri yleisö olisi tiennyt, missä kunnossa joukkue oli..."

Petri Lehtosella on tullut täyteen 20 vuotta Vaasan Sportin edustusjoukkueen lääkärinä. KUVA: JARNO PELLINEN
  • Ilkka-Pohjalainen

Videolla Lehtonen kertoo, mitä jääkiekon liigajoukkueen lääkärin tehtäviin kuuluu ylipäätään ja vielä erikseen ottelun aikana. Ompeluhommiin vaihtoaitiossa ei enää nykyisin ryhdytä, vaan "pikapaikkaus" tehdään yleensä perhosteipillä, ja mahdolliset jatkotoimenpiteet suoritetaan pukuhuonetiloissa.

– Sportilla on pukuhuoneessa hyvätasoinen ensiapu- ja lääkintävarustus, johon kuuluu mm. defibrillaattori eli sydäniskuri, Lehtonen kertoo.

Videolta selviää myös, miksi pelaajien vammoja ei nykyisin yksilöidä julkisuudessa, vaan valmennusjohto puhuu ainoastaan esimerkiksi ylävartalon tai alavartalon vammasta.

– Aika usein julkisuudessa ihmetellään sitäkin, miksi ei kerrota pelaajan poissaolon kestoa. 99 prosenttia viipeestä voi kohdistaa joukkueen lääkäriin: tämä ei anna eteenpäin epävarmaa tietoa. Lisäksi on muistettava pelaajan oikeusturva ja lääkärin vaitiolovelvollisuus, molemmat velvoittavat osapuolia, Lehtonen muistuttaa.

Joskus pelaajien vammoista ei kerrota julkisuuteen lainkaan. Esimerkiksi pudotuspeleissä vaitonaisuus voi olla tietoinen valinta. Näin Sport on toimi keväällä 2009, kun se karsi liiganoususta Porin Ässiä vastaan.

– Jos suuri yleisö olisi tiennyt, missä kunnossa joukkue silloin oli ja kuinka suurella sydämellä se taisteli kaikesta huolimatta, joukkue saisi vielä enemmän kunnioitusta kuin se on tähän mennessä saanut. Meillä oli pelaajia, jotka pelasivat rintalasta murtuneena. Myös erilaisia polvivammoja oli useita. Puudutteita käytettiin runsaasti, Lehtonen muistelee legendaarista karsintapelien sarjaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli