Uudet tangokuninkaalliset on valittu: "Laulavan hirsikauppiaan" ja seinäjokelaisen kuningatarehdokkaan tangotulkinnat purivat tuomaristoon vahvimmin

Seinäjokelainen Pirita Niemenmaa on kruunattu vuoden 2019 tangokuningattareksi. Kuva: Krista Luoma
  • Ilkka-Pohjalainen
Niemenmaa
Johannes Vatjus

Pettymään joutuivat näin naisfinalisteista 18-vuotias Silla Pöyry Lappeenrannasta ja Mervi Kovero Porvoosta. Mieslaulajista kruunua tavoittelevat myös Pasi Kivimäki Nokialta ja Juha Pirinen Nummelasta.

Tuomaristo oli yksimielinen kuninkaan valinnasta mutta kuningattaren kohdalla jouduttiin tiukkaan äänestykseen.

- Vastakkain olivat järki ja tunteet, sanoi tuomariston puheenjohtaja, tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Kotiyleisö antoi Pirita Niemenmaalle raikuvat suosionosoitukset molemmista kilpailukappaleista.

Tuomareista musiikkitoimittaja

Tarja Närhi nosti jo torstain finaaliin karsinnan aikana naisista esiin muun muassa Niemenmaan.

- Minun mielestäni tärkein ominaisuus on tunnistettava ääni, Närhi sanoi.

"Hieno arvonimi"

Myös Johannes Vatjus sai vahvat aplodit jo eläydyttyään ensimmäisessä laulussaan itämaiseen rakkauteen.

Vatjuksen toisena kilpailukappaleena oli Meidän tangomme. Tuomari Närhi kehui havainneensa tangokisataipaleen varrella sekä Vatjuksen kauniin äänenvärin että monipuolisuuden.

- Olen kuullut, että olet kova kalamies. Minusta tuntuu, ettet tarvitse enää matoa koukkuun, sinä laulat ne kalat tainnoksiin.

Vatjus on sanonut pitävänsä tangokuninkuutta hienona arvonimenä.

- Sitä pitää arvokkaasti kantaa ja suurella nöyryydellä.

Vatjus on myös todennut, että yleisö saisi hänestä hyvin monipuolisen laulajan. "Laulavaksi hirsikauppiaaksi" itseään kuvaillut Vatjus arvioi äänensä taipuvan monipuoliseen musiikkiin oopperasta heviin.

Tuomaristo päätti

Torstaina jatkoonmenijät valitsi Seinäjoen areenayleisö, mutta lauantain valta valita voittajat oli tuomaristolla. Tuomariston puheenjohtajan lisäksi varsinaisina tuomareina istuivat Närhi, vuoden 1995 tangokuningas Jari Sillanpää, kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa (ps.) ja CatCat-duosta tuttu laulaja, laulupedagogi Katja Kätkä.

Tuomari Jari Sillanpää kertoi, ettei hänellä ollut kovin suuria odotuksia lähtiessään tuomarointipestiin. Sillanpää sanoi nyt, että on ollut hauskaa ja hienoa seurata kilpailijoiden matkaa.

- Näen kaikissa kilpailijoissa itseni. Sen kautta olen yrittänyt antaa tukea. Tämä on ollut hieno pesti, sanoi vuoden 1995 tangokuningas Sillanpää.

35-vuotisjuhlavuosi

Finalistikuusikko sai torstai-iltana tietää, mitkä kaksi laulua onnetar heille lauantai-illaksi tarjoili. Reilun kuukauden ajan he ovat kuitenkin tienneet, mistä joukosta omat kappaleet valikoituvat.

Seinäjoen tangomarkkinoita on järjestetty vuodesta 1985, joten tänä kesänä on vietetty 35-vuotisjuhlavuotta. Lauantai-illan finaalissa esiintyi muun muassa Arja Koriseva, tangokuningatar 30 vuoden takaa. Finaali televisioitiin AlfaTV:llä ja kuultiin Järviradiossa. Lähetyksen juonsivat Lola Odusoga ja Ismo Jokinen.

Seinäjoelle on tällä viikolla kokoontunut todella runsaslukuinen määrä tangokuninkaallisia vuosien varrelta; perjantaina suuressa juhlakonsertissa esiintyi yhteensä lähes 50 tangokuningatarta tai -kuningasta. Tangokuningattaria ja -kuninkaita on kruunattu nyt yhteensä 64.

Finaalin loppulauluna ilmoille kajahti Onnemme kyyneleet, joka on tangomarkkinoiden 25-vuotisjuhlakappale. Mika Toivasen sävellyksen on sanoittanut Toivasen kanssa Ilkka "Ile" Vainio.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli