Valistuneimmat koululaiset tunnistivat pellavahäkilänkin

Historiakisan voittaja Nooa Kniivilä ja Veeti Pakkanen, toiset Vili Mäkynen ja Luukas Kivistö ja kolmannet Aino Männistö ja Helena Männistö.
  • Ilkka-Pohjalainen

Kilpailu aloitettiin mittaamalla koululaisten tietämystä perinteisistä talonpoikaisesineistä sekä maakuntamme murteesta. Tämän osan tulokset eivät vaikuttaneet varsinaisessa historiakisassa menestymiseen.

Osio osoitti, että pyykkilauta on melko hyvin oppilaiden tiedossa. Jotkut tunnistivat myös pellavahäkilän. Sen sijaan viilipunkki oli kaikille vieras esine. Hantuuki, rasat ja pultut ovat yhä tuttua sanastoa, mutta soutulavittaa, karteekia ja esimerkiksi kakkua ei enää tunnisteta oikein.

Esine- ja murrekisan voittivat Viola Maunuksela ja Neea Unkuri Pruukin yhtenäiskoulusta.

Varsinaisessa historian tietämystä mittaavassa kisassa kysyttiin lähinnä Suomea ja omaa maakuntaa käsittelevien asioiden lisäksi kotiseutuaiheisia kysymyksiä kouluille ennakolta toimitetun materiaalin pohjalta. Kotiseutuaiheena olivat Seinäjoen merkkitapahtumat Suomen itsenäisyyden ajalta.

Lähes kaikki muistivat mikä oli ensimmäinen suomenkielinen kirja. Nuijasotaan liittyvät asiat hallittiin hyvin, samoin satojen vuosien takaiset Suomen tärkeimmät vienti- ja tuontiartikkelit. Seinäjoen sadan viime vuoden historian merkkipaaluihin oli perehdytty hyvin.

Kapernaumin rautatieläisyyteen, Alvar Aaltoon ja kaupungiksi tulemiseen liittyvät asiat olivat hanskassa. Myös Kyrkösjärven ja Sevon voimalaitoksen merkitys Seinäjoen asukkaille tiedettiin. Kuntaliitoksessa Seinäjoen kanssa yhdistyneen Peräseinäjoen kuuluisuuden Ville Ritolan lempinimi Peräseinäjoen Susi muistettiin hyvin. Samoin tiedettiin kuka on nykyinen Seinäjoen kaupunginjohtaja.

Melko tasaväkisen kisan voittivat Nooa Kniivilä ja Veeti Pakkanen Kivistön koulusta. Toiseksi ylsivät Vili Mäkynen ja Luukas Kivistö Lintuviidan koulusta. Kolmanneksi tulivat Aino Männistö ja Helena Männistö Pruukin yhtenäiskoulusta. He voittivat niukasti saman koulun Vilhelmiina Hirvensalon ja Johanna Ala-Hukkalan.

Seinäjoen koulujen historiakisan tarkoitus on pitää yllä ja lisätä kiinnostusta historiaoppiaineeseen ja kotiseututietoisuuteen. Seinäjoen Historiallinen Yhdistys järjesti vuosittaisen Seinäjoen koululaisten historia- ja kotiseutukisan nyt 16:n kerran.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli