Vuoden kotiseututeko löytyy Seinäjoelta

Jaa artikkeli

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kotiseututeoksi Seinäjoen Törnävä-Seura ry:n ideoiman Avainpatsaan. Vuoden kotiseututeko julkistettiin Kotiseutuliiton vuosikokouksessa, joka pidettiin Espoon Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä Leppävaarassa perjantaina 7. elokuuta.

Ruostumattomasta teräksestä hitsattu yli kaksimetrinen patsas sijaitsee Seinäjoella Ruukintien ja Vuoritien kiertoliittymässä vanhan maalaiskunnan maaperällä. Teos symboloi Seinäjoen kasvua ja kehitystä nykyaikaiseksi eteläpohjalaiseksi asuin- ja työpaikkakeskukseksi Seinäjoen maalaiskunnan ja kauppalan yhdistymisen jälkeen.

Avainpatsaan tekeminen sai alkunsa Seinäjoen Törnävä-Seuran puheenjohtajan Seppo Katilan ideasta. Patsas on mittasuhteiltaan tarkka kopio Seinäjoen maalaiskunnan jo käytöstä poistuneen vaakunan kolmesta avaimesta, jotka symboloivat kunnan keskeisen avainaseman lisäksi maiden viljavuutta. Seinäjoen kaupunki on myöntänyt heraldikko Ahti Hammarin suunnitteleman vaakunan käyttöoikeuden Törnävä-Seuralle.

Vuoden kotiseututeko -raadin mielestä Avainpatsaassa ja sen toteutuksessa yhdistyy useita merkittäviä näkökulmia: nuoret olivat vahvasti mukana tekemässä erittäin vaativaa työtä, patsas itsessään on näyttävä ja ainutlaatuinen ja se liittyy vahvasti perinteeseen ja paikallisen identiteetin vaalimiseen. Kotiseutuyhdistyksen, oppilaitoksen, yritysten ja kaupungin välinen yhteistyö tuotti hedelmää.

Suomen Kotiseutuliitto haluaa edistää hyvin toteutettua kotiseututyötä. Vuoden kotiseututeko -palkinnon voi saada hanke, henkilö tai esimerkiksi hyvä tapahtumakonsepti. Valintaan vaikuttavat erityisesti asukkaiden ja yhteisöjen omatoimisuus, aloitteellisuus sekä uudet toiminta-ajatukset ja hyvät ideat.

Ehdotuksia Vuoden kotiseututeoksi tuli tänä vuonna ennätyksellisen paljon, yhteensä 40.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje