Juppidiskoa ja pöydällä tanssimista

VAASA

Viimeisen 40 vuoden aikana Vaasassa on toiminut kolmisenkymmentä yökerhoa tai diskoa. Tällä hetkellä niitä on kuusi, ja seitsemäs aukeaa marraskuussa

Yli kaksikymmentä yökerhoa on lopetettu, mutta vaasalaisten ravintolakävijöiden mielissä monet elävät ikuisesti.

Osa niistä on mennyt nurin, osalla on samat omistajat mutta eri nimi.

Pohjalaisen tekemä visiitti Vaasan lähihistoriaan osoittaa, että etenkin yhdessä osoitteessa yökerhojen nimet ovat vaihtuneet tiuhaan.

Vaasanpuistikko 22 tunnettiin aikoinaan Centrumin talona, ja siellä toimi 1970-luvulla samanniminen tanssiravintola, oman aikansa yökerho. 1980-luvulla oli diskon vuoro, Caribbean People toi tuulahduksia Väli-Amerikasta. Muotivaatteet piti olla päällä, elettiin juppiaikaa.

Sitten tanssittiin perinteisesti Valentinossa ja myöhemmin Tähtitaivaassa, tuttavallisemmin Tätitaivaassa. Sekin riemu loppui. Viimeisimmät yökerhoyrittäjät olivat Apache Inn ja Party House 22.

Pubeja ja ruokaravintoloita talossa oli vuorotellen useita, esimerkiksi Martina sekä Panimo & Pub. Nykyään kiinteistössä toimii meksikolaisravintola Pancho Villa.

Vaskiluodon Waskia oli legendaarinen tanssiravintola, jonne saapui uteliaita ympäri Vaasan lääniä. 1990-luvun alkupuolella Waskian alakertaan tuli yökerho Moritz, joka oli jonkin aikaa kaupungin kuumin menomesta.

Rantasipi Tropiclandiaksi muuttuneessa Waskiassa tanssitaan edelleen, mutta Moritzissa järjestetään lähinnä yksityistilaisuuksia ja joskus bändi-iltoja. Sisustus on suurin piirtein sama kuin 90-luvulla.

Ravintolapäällikkö Marko Paulin sanoo, että Moritzin yökerho tuskin tekee paluuta.

-Emme lähde kilpailemaan keskustan paikkojen kanssa.

Uudemmista yökerhoista Hietasaarenkadun Leipätehtaan nimikylttiä on saatu ruuvata ahkerasti: Papin Nenä, Cirkus, Superstereo ja taas Leipätehdas.

Nykyisen Rosson paikalla Vaasanpuistikko 18:ssa oli virkeää yökerhotoimintaa. Bristol oli rosoisempi vaihtoehto juppidiskolle.

Sitten tuli Jungle Bar, jossa sai väistellä liaaneja. Paikan erikoisuus oli karkaistulla lasilla verhoiltu baaritiski, jonka sisällä kipittivät skorpioni ja tarantella.

Giggling Marlin hyödynsi Suomi-rockin uuden tulemisen ja toi Vaasaan uuden ilmiön: sai tanssia pöydillä.

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista diskoista oli Maximillian´s Pitkälläkadulla. Taloa ei ole enää olemassa.

"Maxi" avasi ovensa iltakahdeksalta. Jonossa piti olla vähintään puoli tuntia aikaisemmin, jos mieli päästä sisään.

Mikäli oheisesta kartasta puuttuu jokin olennainen yökerho, syy on jutun kirjoittajan. Mukaan on otettu vain diskoksi tai yökerhoksi luokiteltuja ravintoloita.