Kalle-luuranko lähti Tampereelle

KAUHAJOKI

Opetusvälineenä Kauhajoen lukiossa näihin päiviin saakka ollut oikea ihmisen luuranko matkasi maanantaina Tampereen yliopistolle anatomian professori Seppo Parkkilan mukana.

– Suuret kiitokset. Tämä tulee hyvään tarpeeseen lääketieteen opiskelijodien käyttöön. Opetuksessa aito luuranko on aina parempi kuin muoviluuranko. Meidän yliopistolla on entuudestaan näitä muutama, Parkkila sanoi.

Kauhajoen Yhteislyseolle vuonna 1932 hankitun luurangon alkuperää ei tiedetä. Eläkkeellä oleva historian lehtori Liisa Ruismäki oli löytänyt koulun arkistosta kuitin luurangon hankkimisesta. Kauppahinta oli ollut 2 500 markkaa.

Luuranko oli pitkään poissa opetuskäytöstä, kunnes lukion nykyinen biologian lehtori Simo Tolvanen etsi sen käsiinsä ja otti käyttöön. Luuranko on Parkkilan mielestä yleisesti ottaen hyväkuntoinen, mutta se on sikäli vähän ”huonossa hapessa” että pääkallo on haljennut ja muun muassa jalkapöydät ovat irti. Osa luista onkin pahvilaatikossa.

Legendan mukaan luuranko on saksalaisen sotilaan, mutta mitään todisteita siitä ei ole. Luurangon ikää on vaikea määrittää.

– Se voi olla jopa 1800-luvulta, mutta ei sitä vanhempi. Ainakin se on taitavasti koottu, luita on sentään yli 200. Nikamavalleissa näyttää olevan huopaa, Parkkila ihasteli.

Luurangon sukupuoli ei ole varma, mutta Parkkila arvelee kysymyksessä olevan mies, koska lantio on aika kapea.

–Vaikea sanoa, minkä ikäinen ihminen hän on ollut. Voi olla aika nuorikin. Sen voisi hiilitutkimuksella määrittää ja se kyllä kiinnostaisi tietää. Vähän pidempi hän on ollut kuin minä, ehkä 175 senttiä, Parkkila selvitti.

Vielä 1700–1800 -luvuilla opetusluurangoiksi päätyi esimerkiksi rikollisia, joilla ei ollut omaisia. Luuranko saatiin esiin keittämällä lihat luista irti. Parkkila muisteli, että Neuvostoliiton aikaan Oulun yliopistolle tuli bilateraali-kaupan seurauksena luurankoja.

– Kun se kauppa loppui, loppui luurankojen tulokin.

Nykypäivänä ihmiset voivat testamentata ruumiinsa lääketieteen käyttöön ja näitä lahjoituksia tehdään Tampereen yliopistollekin. Ruumis voidaan opetustarkoituksessa täysin paloitella ja tutkia yksityiskohtaisesta. Lopulta se aina tuhkataan.

Kauhajoen lukion anatomian opetusta havainnollistaa jatkossa 300 euron muoviluuranko. Rehtori Virpi Nyman kertoi oppilaiden nimenneen vanhan luurangon Kalleksi. Tampereelta Kalle sai arvoisensa paikan.