Karkkisadetta, iskulauseita, teletappeja ja ruttolääkäreitä – Abien penkkariralli viihdytti vaasalaisia

Karkkisadetta, iskulauseita, banderolleja, hilpeitä hynttyitä ja kuormurirallia ympäri Vaasan ydinkeskustaa. Perinteinen penkkaririeha eli penkinpainajaiset värittivät katukuvaa torstaina puoliltapäivin.

Penkkariautojen kylkiin kiinnitetyissä lakanoissa näkyivät työelämään ja opintoihin liittyvät huolet, mutta teemoina olivat myös huumori ja helpotus opintojen päättymisestä.

 

Yksi iskulauseista kuului:

"Opo: Mee ABB:lle, Wärtsilään tai Vaasan Sähkölle töihin. Abit: Mut mä haluun olla humanisti!"

Opiskelijahuumorissa myös hyvän maun rajamailla olevat vitsit ovat sallittuja.

Ruotsinkielisissä iskulauseissa kiiteltiin Burana-lääkkeitä lukio-opintojen saattamisesta päätökseen onnistuneesti, ja vaadittiin kovien huumausaineiden laillistamista.

Kuorma-autojen lavoilta karkkeja kansalle heittelivät Vaasan lyseon lukion ja Vasa övningskolan abiturientit. Penkkaririehan jälkeen abit aloittavat perinteisen lukuloman, jonka päätteeksi alkavat ylioppilaskirjoitukset. Ensimmäisenä vuorossa on äidinkieli.

 

Tehoaako konkkanokka koronavirukseen?

 

Penkkaripäivän tärkein juttu hauskanpidon lisäksi oli asuvalinta. Kevään penkkarimuoti oli perinteiseen tapaan riehakasta ja riemunkirjavaa. Päivän hittejä olivat 1990-luvun lasten suosikkitelevisiosarjan hahmot, teletapit.

Päivän poikkeuksellisin asuvalinta oli epäilemättä keskiaikaisen ruttolääkärin mustaan asuun pukeutuneella, lääketieteen tai kemian opinnoista haaveilevalla Mikko Särkiniemellä. Puvun historiaan perehtynyt Särkiniemi kertoi, että asuun kuuluva pitkä konkkanokka sisälsi muinoin tuoksuvia yrttejä, joiden uskottiin estävän maailmanhistorian pelätyintä tautia iskemästä tohtoriin itseensä.

Mutta tarjoaako ruttolääkärin konkkanokka mitään suojaa koronavirusta vastaan?

– Ei varmaan kovin hyvin. Hanskat tehoaa, kun ei kosketa ketään, mutta maski tuskin, Särkiniemi nauraa.

Suosittuja penkkareissa olivat myös Muumilaakson hahmot. Särkiniemen kaveri, opettajan tai palomiehen uraa suunnitteleva Jimi Oosi näyttäytyi Nuuskamuikkusena.

– Olen tällainen budjetti-Nuuskamuikkunen. Olen aina tykännyt Nuuskamuikkusesta ja halusin asun, johon ei tarvitse käyttää hirveästi rahaa. Hattu on äidin ja paita äidin työkaverilta. Äitinihän on muumimamma, Oosi hymyilee.

Särkiniemen ruttolääkärin asu oli alunperin käytössä myös hänen isoveljellään lähes kymmenen vuotta sitten.

– Kun nyt sitten viime vuonna satuin influenssankin saamaan, niin asu tuntui entistä asiallisemmalta.

 

"Tunnelma on hyvä, mutta haikea"

 

Prinsessojen ja enkeleiden joukosta erottuivat edukseen myös Yhdysvaltain poliisin Swat-joukkojen asuihin sonnustautuneet Vaasan lyseon lukion tytöt Hanna Peltoniemi ja Iiris Kallionpää. Kaksikko myönsi, että prinsessavaihtoehtokin oli harkinnassa, mutta se hylättiin liian kesynä.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat tytöt tunnustivat, että vaikka pitkien opintojen päättyminen on saavutus, sävyttää penkkaripäivän ilmapiiriä myös ripaus alakuloa.

– Tunnelma on hyvä, mutta silti vähän haikea, koska kaikki loppuu siihen. Ryhmänohjaajammekin sanoi, että haikeaa on, mutta pitäkää hauska päivä. Totta kai pidetään!

Vaasalaisabien viikko huipentuu Tallinnan-risteilyyn lauantaina.

Lisää aiheesta

Kommentoi