EU lisäsi pakotelistalle palkkasotilasyhtiö Wagneriin kytkeytyviä ihmisiä ja yhteisöjä

EU:n ulkoasioiden johtajan Josep Borrellin mukaan Wagner-yhtiön toiminta on uhka ihmisille maissa, joissa se toimii. LEHTIKUVA/AFP
EU:n ulkoasioiden johtajan Josep Borrellin mukaan Wagner-yhtiön toiminta on uhka ihmisille maissa, joissa se toimii. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan unioni asetti lauantaina lisää pakotteita venäläistä palkkasotilasyhtiö Wagneria vastaan. Pakotteiden perusteena ovat puolisotilaallisen ryhmän tekemät ihmisoikeusrikkomukset Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa, Sudanissa ja Ukrainassa.

Pakotelistalle lisättiin 11 ihmistä ja seitsemän yhteisöä, jotka kytkeytyvät ryhmään. Heidän varansa jäädytetään ja heidät asetetaan matkustuskieltoon.

Venäjän puolella Ukrainaa vastaan taistelevaa Wagner-yhtiötä vastaan EU asetti pakotteita jo vuonna 2021.

Eurooppa-neuvoston lausunnossa sanotaan, että lisäpakotteista päätettiin Wagnerin toimien kansainvälisen ulottuvuuden ja vakavuuden vuoksi sekä koska sen toiminta aiheuttaa epävakautta maissa, joissa ryhmä vaikuttaa.

– Wagner-yhtiön toiminta on uhka ihmisille maissa, joissa se toimii, sekä Euroopan unionille, EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell sanoi.

Eurooppa-neuvoston mukaan kahdeksan ihmistä ja seitsemän yhteisöä lisättiin EU:n maailmanlaajuisen ihmisoikeuspakotejärjestelmän luetteloon Wagnerin toimien vuoksi Keski-Afrikan tasavallassa ja Sudanissa. Yksi ihminen lisättiin erityisesti Maliin sovellettavan pakotejärjestelmän luetteloon.

Kahdelle ihmiselle asetettiin pakotteita osana Venäjän vastaista kymmenettä pakotepakettia. Näiden Wagner-komentajien kerrotaan liittyvän Venäjän Soledarin kaupungin valtaamiseen Itä-Ukrainassa tammikuussa.

EU laajensi lauantaina henkilö- ja yhteisölistauksia, jotka koskevat Venäjän asevoimia ja niitä tukevia tahoja Ukrainan sodassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje