EU:n ja Kaakkois-Aasian maat saivat päkistettyä lausuman Ukrainasta – Marin luonnehti ennen kokousta tehtävää hankalaksi harjoitukseksi

Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitteli kokouksen jälkeen hyvää keskustelua ja Venäjän tuomitsemista laajalta rintamalta. LEHTIKUVA/AFP
Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitteli kokouksen jälkeen hyvää keskustelua ja Venäjän tuomitsemista laajalta rintamalta. LEHTIKUVA/AFP

EU-alueen maat ja joukko maita Kaakkois-Aasiasta antoivat keskiviikkona yhteisen julkilausuman Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitteli kokouksen jälkeen hyvää keskustelua ja Venäjän tuomitsemista laajalta rintamalta, mutta lausumasta voi lukea taustalta löytyvän hyvin eriäviä näkemyksiä.

Lausuma on lopputuote EU-alueen ja Kaakkois-Aasian Asean-maiden poliittisten johtajien yhteisestä huippukokouksesta, joka kokoontui Brysselissä ensimmäistä kertaa. Asean tulee sanoista Assosiation of Southeast Nation, joka on kymmenen maan useita politiikkalohkoja kattava yhteistyöjärjestö.

Alue on geopoliittisesti jakautunut, ja Kiinan taloudellinen merkitys alueella on ollut suuri. Joillekin järjestön autoritaarisimmista maista Kiina on tärkeä myös muuten, mutta etenkin osa järjestön maista puolestaan hakee Yhdysvalloista turvallisuuspoliittista suojaa Kiinan ylivallalta.

Marin sanoi kokouksen jälkeen, että kokouksessa kuultiin useimmilta mailta vahva tuki Ukrainalle, minkä lisäksi Venäjän hyökkäyssota tuomittiin hänen mukaansa hyvin laajassa rintamassa. Tämä on hänen mukaansa myös päätelmissä mukana.

Päätelmien perusteella kaikki maat eivät kuitenkaan välttämättä tuomitse Venäjää yhdessä, koska päätelmissä maiden viitataan toistavan kantansa kuten muilla foorumeilla, esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa ja YK:n yleiskokouksessa.

Paperissa viitatussa YK:n maaliskuisessa yleiskokouksessa Venäjän hyökkäys tuomittiin äänin 141 ääntä puolesta, 5 vastaan, 35 tyhjää, 12 poissa. Muun muassa Asean-maiden Laos ja Vietnam äänestivät kokouksessa tyhjää.

Venäjän tuomitseminen vaikeaa

Asean-maat ovat aiemmin jakautuneet suhtautumisessaan Venäjän hyökkäyssotaan. Ennen kokousta myös Marin luonnehti julkilausuman valmistelutyötä hankalaksi harjoitukseksi.

–  Kaikki maat eivät ole tuominneet kovinkaan jyrkin sanankääntein Venäjän toimintaa, jos ovat tuominneet ollenkaan.

Hän piti kokousta myös ymmärryksen luomisena siitä, mistä Euroopan tilanteessa on kyse.

–  On tärkeää, että me käymme läpi sen, kuinka vakava tilanne on, mitä Ukrainassa tapahtuu, miten Venäjä on toiminut. Me tarvitsemme laajan kansainvälisen yhteisön tuomitsemaan Venäjän aggressiivisen hyökkäyssodan, hän sanoi keskiviikkona ennen kokousta.

---

Korjattu aikaisempaa uutista klo https://21.10: Aseanin pitkä kirjoitusasu po. Association of Southeast Asian Nations, ei Assosiation of Southeast Nation.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje