Haavisto Ylellä: Pandojen mahdollinen palauttaminen on Ähtärin eläinpuiston asia

Pandat Lumi ja Pyry pandatalossa Ähtärissä keväällä 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Pandat Lumi ja Pyry pandatalossa Ähtärissä keväällä 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pandojen mahdollinen palauttaminen Kiinaan on ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Ähtärin eläinpuiston asia. Haavistolta kysyttiin lauantaina Ylen Ykkösaamussa, pitäisikö pandat palauttaa Kiinaan.

–  Se on varmaan Ähtärin asia, ei siihen liity suuria ulkopoliittisia intohimoja, Haavisto vastasi kysymykseen.

Ykkösaamussa keskityttiin Suomen ja Ruotsin Nato-tiehen tulleisiin mutkiin sekä Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyviin asioihin.

Ähtärin eläinpuisto kertoi perjantaina, että se alkaa valmistella Pyry- ja Lumi-isopandojen palauttamista Kiinaan. Lopullinen päätös palauttamisesta tehdään eläinpuiston hallituksen kokouksessa helmikuun lopussa, eläinpuisto tiedotti.

Taustalla on se, että eläinpuistolle esitetty viiden miljoonan euron avustuspakettiesitys vedettiin pois valtion lisäbudjetista.

Pandojen tilanteen selvittämiseksi ollaan perustamassa virkatyöryhmää. Ryhmä koostuu maa- ja metsätalousministeriön, valtiovarainministeriön sekä ulkoministeriön edustajista. Sen odotetaan aloittavan työnsä ensi viikolla.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen kertoi STT:lle perjantaina, että ministeriöiden pandatyöryhmän keskeinen työ on tarkistaa, kuinka paljon muuta kuin julkista rahaa tai valtion rahaa on löydettävissä pandojen ylläpitoon.

–  Lisäksi saattaa nousta esiin se, onko tässä jotakin Suomen Kiina-suhteisiin liittyvää, sanoi Majanen STT:n haastattelussa.

Majasen mukaan ei ole tiedossa, että Kiina olisi ollut toistaiseksi yhteydessä Suomen viranomaisiin, tai Suomi Kiinan viranomaisiin, pandojen mahdollisesta palauttamisesta.

Myös ulkoministeriöstä ja tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin perjantaina STT:lle, ettei Kiinalta ollut tullut pandojen tilanteeseen liittyviä yhteydenottoja.

Pandakaksikko saapui Kiinasta Suomeen vuonna 2018, ja pandat ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella. Eläinpuiston näkemyksen mukaan tämä pandojen suojelusopimus voidaan tulkita Suomen ja Kiinan valtioiden väliseksi raamisopimukseksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje