Hallinto-oikeus antaa ratkaisun Tytti Yli-Viikarin kaksista potkuista Valtiontalouden tarkastusvirastosta

Tammikuussa 2022 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Tytti Yli-Viikarin virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä kavalluksesta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Tammikuussa 2022 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Tytti Yli-Viikarin virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä kavalluksesta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Helsingin hallinto-oikeus antaa tänään ratkaisunsa Tytti Yli-Viikarin valituksista irtisanomisistaan Valtiontalouden tarkastusvirastosta (VTV).

Eduskunta irtisanoi Yli-Viikarin VTV:n pääjohtajan paikalta kesällä 2021. Ennen potkuja eduskunnan tarkastusvaliokunta oli katsonut, että Yli-Viikari oli merkittävästi heikentänyt luottamusta VTV:n oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa.

Kuuden kuukauden irtisanomisajan jälkeen Yli-Viikari aikoi palata hoitamaan ylijohtajan taustavirkaansa, josta hän oli vapautettuna pääjohtajana toimimisen ajan. VTV kuitenkin pidätti hänet ylijohtajan virasta vuoden 2021 lopulla, minkä jälkeen hänet irtisanottiin viime vuoden maaliskuussa. VTV:n mukaan Yli-Viikari oli toiminut toistuvasti ja tietoisesti viraston ohjeiden vastaisesti ja romahduttanut viraston maineen ja yleisen luottamuksen sen toimintaan.

Sitä ennen tammikuussa Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut Yli-Viikarin virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä kavalluksesta. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Yli-Viikarin mukaan julkisuuden paine vaikutti VTV:hen

Yli-Viikari valitti molemmista irtisanomisista hallinto-oikeuteen. Pääjohtajan paikasta hän katsoo, ettei hänen irtisanomisensa perustunut virkamieslain mukaiseen erityisen painavaan syyhyn, vaan saman lain pykälään, jonka mukaan virkamies voidaan irtisanoa, kun siihen on virkasuhteen luonne huomioon ottaen hyväksyttävä ja perusteltu syy. Yli-Viikarin mukaan tarkastusviraston pääjohtaja ei kuulu tämän säännöksen soveltamisalaan, joten irtisanomispäätös on lainvastainen.

Yli-Viikari on myös eri mieltä siitä, missä määrin häntä pyydettiin selvittämään asioita eduskunnan tarkastusvaliokunnalle ja missä määrin hän ei sitä tehnyt. Hän on kiistänyt pyrkineensä sysäämään vastuuta muille virkamiehille vaan sanoo yrittäneensä selvittää tarkastusvaliokunnalle viraston sisäistä työnjakoa.

Myöhemmät potkut VTV:n ylijohtajan virasta olivat Yli-Viikarin mukaan perusteettomat. Hän katsoo, että julkisuuden paine vaikutti VTV:n ratkaisuun.

– Koen, että tässä vyyhdissä on monta eri toimijaa, joilla on varmasti ollut painetta siihen, että hyvin paljon julkisuutta vetävä hahmo saadaan pois virastosta, Yli-Viikari sanoi lokakuussa hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje