Helsingin käräjäoikeus vangitsi ministeriön rikoksista epäillyn hallitusneuvoksen – nyt ministeriö selvittää, täyttyvätkö virasta pidättämisen edellytykset

Hallitusneuvos Soraisen pidättämisestä kerrottiin torstaina. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Hallitusneuvos Soraisen pidättämisestä kerrottiin torstaina. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Olli Soraisen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Sorainen vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella, eli poliisin on viikon kuluessa esitettävä lisäselvitystä oikeudelle vangitsemisen jatkamista varten. Käräjäoikeus voi siis määrätä Soraisen viikon päästä vapautettavaksi, jos poliisi ei esitä lisää selvitystä vangitsemisen jatkamiselle.

Tämän vuoksi oikeus ei myöskään määrännyt vielä määräpäivää syytteen nostamiselle. Käräjäoikeus järjesti vangitsemisistunnon sunnuntaina Pasilan poliisitalossa Helsingissä. Sorainen osallistui etäyhteydellä Vantaalta poliisivankilasta pakkokeinoistuntoon asianajajansa kanssa. Hänet otettiin kiinni aiemmin viikolla. Myös tutkinnanjohto osallistui istuntoon etäyhteyden välityksellä.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP) kertoi sunnuntaina vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen STT:lle, ettei poliisi toistaiseksi tutkinnallisista syistä kommentoi tutkintaa enempää.

Olli Soraisen asianajaja Kaarle Niemi kommentoi STT:lle Soraiseen kohdistuvia rikosepäilyjä sunnuntaina tekstiviestitse.

–  Hän kiistää epäilyt törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Muutoin ei asiaa kommentoida, Niemi kirjoittaa.

Liittyy marjanpoimijoiden ihmiskauppatutkintaan

Soraisen rikosepäily liittyy tutkintaan, jossa marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi.

–  Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa, tutkinnanjohtaja Mäntyniemi kertoi poliisin tiedotteessa aiemmin tällä viikolla.

Lahjus- ja virkarikoksista epäilty Sorainen on muun muassa johtanut neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on ollut vahvistaa ihmiskaupan ehkäisyä Suomessa. Helsingin Sanomat on puolestaan kertonut, että Sorainen oli mukana valmistelemassa lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena oli parantaa marjanpoimijoiden oloja.

Ministeriö selvittää virasta pidättämisen edellytykset

TEM kertoi sunnuntaina, että on aloittanut virasta pidättämisen edellytyksiä koskevan virkamiehen kuulemisprosessin Soraisen rikosepäilyjen vuoksi. Ministeriö on jo lähettänyt Soraiselle kuulemiskirjeen asiasta.

Ministeriön henkilöstö- ja hallintojohtaja Heidi Nummela kertoo STT:lle, että ministeriö pyrkii tekemään ratkaisun asiassa noin parin viikon sisällä. Aikatauluun vaikuttaa se, miten Soraisen mahdollinen kuuleminen järjestetään.

–  Etenemme niin ripeästi kuin se oikeusturvan ja prosessisäännösten puitteissa on mahdollista, Nummela sanoo.

Hän ei toistaiseksi ota kantaa siihen, miten pitkään Soraisen mahdollinen virasta pidättäminen kestäisi.

Jo aiemmin viikolla, rikosepäilyn tultua ilmi ministeriö tiedotti käynnistäneensä sisäisen tarkastuksen. Tarkastuksessa selvitetään sitä, kuinka toimivia ovat ministeriön valvonta- ja riskienhallinnan toimintatavat.

–  Tämän viikon uutiset TEMin virkamieheen kohdistuvasta rikosepäilystä ovat järkyttäneet. Pidän tärkeänä, että poliisin työlle annetaan työrauha, työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi Twitterissä lauantaina.

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Nummela kertoo, että rikosepäily on herättänyt ministeriössä surua ja pettymystä.

–  Syyttömyysolettama on tietysti voimassa, mutta jo tieto epäilystä on surullinen ja valitettava, Nummela sanoo.

STT julkaisee Soraisen nimen jo esitutkintavaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi. STT ei ole toistaiseksi sunnuntaina tavoittanut Soraisen asianajajaa kommentoimaan rikosepäilyjä.

Kahta epäillään törkeästä ihmiskaupasta

Ihmiskauppatutkinta keskittyy lappilaiseen marjanhankintayritykseen sekä yritykseen, joka on rekrytoinut Thaimaasta marjanpoimijoita Suomeen. Poliisin mukaan Suomessa työskennelleiden marjanpoimijoiden epäillään joutuneen vuosina 2020–2022 ihmiskaupan uhreiksi. Juttua tutkivat keskusrikospoliisi, Helsingin poliisi ja Rajavartiolaitos.

Tutkinnassa on aiemmin vangittu kaksi ihmistä, ja tutkinnan aikana heitä koskeva rikosepäily muuttui ihmiskaupasta törkeäksi ihmiskaupaksi. Vangituista toinen on Polarica Marjahankinnan toimitusjohtaja Jukka Kristo. Polarica Marjahankinnan aiemmin lokakuussa lähettämän tiedotteen mukaan Kristo on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt.

–  Yhtiö on asianmukaisesti suorittanut kaikki lainsäädäntöön, viranomaisvaatimuksiin ja sopimuskumppaneihin liittyvät velvoitteensa kaikessa toiminnassaan, tiedotteessa todetaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje