Tehy ja Super ilmoittivat aloittavansa tiistaina lakon Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoitoyksikössä

Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin jäseniä kerääntyi perjantaina Helsinkiin vastustamaan potilasturvallisuuslakia. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin jäseniä kerääntyi perjantaina Helsinkiin vastustamaan potilasturvallisuuslakia. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Jaa artikkeli

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vahvistivat perjantaina iltapäivällä aloittavansa ensi tiistaina 20. syyskuuta neljä päivää kestävän lakon Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoitoyksikössä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) oli 31. elokuuta ilmoittanut siirtävänsä lakon alkua kahdella viikolla.

Hoitajajärjestöjen tiedotteen mukaan lakkoon menevän kotihoitoyksikön lähipalvelualueita on Helsingin Lauttasaaressa, Töölössä, Viiskulmassa ja Vironniemellä sekä lisäksi resurssipooli.

Helsingin käräjäoikeus kielsi keskiviikkona Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoja kolmen sairaanhoitopiirin teho-osastoilla sakon uhalla. Järjestöt ilmoittivat torstaina, etteivät ne aloita lakkoja teho-osastoilla.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai perjantaina iltapäivällä valmiiksi mietintönsä potilasturvallisuuslakia koskevasta lakiesityksestä. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että lakiesitys tulee perjantaina ensimmäiseen käsittelyyn eduskunnan täysistuntoon. Sen jälkeen täysistunto voisi hyväksyä maanantaina lain toisessa käsittelyssä.

Aiemmin perjantaina myös eduskunnan perustuslakivaliokunta näytti vihreää valoa potilasturvallisuuslaille.

Hoitajajärjestöt vastustivat potilasturvallisuuslakia mielenosoituksessa

Hallituksen esittämää potilasturvallisuuslakia vastustava hoitajajärjestöjen mielenosoitus järjestettiin perjantaina Helsingin keskustassa, ja mielenosoitus saapui myös Eduskuntatalon edustalle. Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin järjestämään mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan useita satoja mielenosoittajia.

Aamupäivän vesisade oli laantunut pieneksi tihkuksi, kun mielenosoittajien kulkue lähti puoli kahdentoista aikaan Helsingin keskustakirjasto Oodin edustalta kohti Eduskuntataloa. Kulkue huusi iskulauseita, joissa sanottiin muun muassa, että "hyvä hoito maksaa" ja "orjalaki pois". Kulkue vaati myös parempaa palkkaa hoitajille sekä muistutti hoitajapulasta.

Tehyn ja Superin mukaan esitys potilasturvallisuuslaista loukkaa vakavasti hoitajien perusoikeuksia. Järjestöjen mukaan laki veisi toteutuessaan hoitajilta työtaisteluoikeuden ja syventäisi hoitajapulaa.

Potilasturvallisuuslain tarkoituksena on turvata välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito hoitajien mahdollisten lakkojen aikana.

Hoitajaliittojen mielenilmaus alkoi Kansalaistorilla kello 11, ja se päättyi noin kello 15.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje