HS: Sisäministeriö aikoo selvityttää Timtshenkon koko perheen kansalaisuusprosessin – asiassa on myös kanneltu oikeusasiamiehelle

Oligarkiksi noussut Vladimir Putinin lähipiiriläinen Gennadi Timtshenko sai vuonna 1999 Suomen kansalaisuuden. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen
Oligarkiksi noussut Vladimir Putinin lähipiiriläinen Gennadi Timtshenko sai vuonna 1999 Suomen kansalaisuuden. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Sisäministeriö aikoo Helsingin Sanomien mukaan selvityttää, kuinka Gennadi Timtshenkon perheen kansalaisuusprosessi eteni.

Suojelupoliisi (supo) on jo aiemmin helmikuussa antanut selvityksensä ministeriölle siitä, mikä supon entisen työntekijän ja Ulkomaalaisviraston silloisen johtajan Matti Saarelaisen osuus tapahtumissa oli.

Saarelainen kertoi suojelupoliisin selvityksessä antaneensa Timtshenkon tunteneen Kai Paanasen pyynnöstä neuvon, että Timtshenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyä voi pyytää kiireellisenä.

Näin myös kävi, eikä suojelupoliisilta pyydetty prosessissa lausuntoa, vaikka selvityksen mukaan supo olisi halunnut asiasta lausua.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle kanneltu

Suojelupoliisista ja Saarelaisen toiminnasta on STT:n tietojen mukaan tehty tänä vuonna myös kaksi kantelua eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Oikeusasiamiehen kanslia käänsi kanteluista toisen sisäministeriön ratkaistavaksi, koska ministeriö oli jo pyytänyt Saarelaista koskevaa selvitystä suojelupoliisilta.

Sisäministeriön hallitusneuvoksen Johanna Hakalan STT:lle tiistaina antamasta vastauksesta ilmenee, että oikeusasiamies on pyytänyt ministeriöltä tietoja sen päätöksestä ja toimista vuoden loppuun mennessä.

– Eduskunnan oikeusasiamiehen viittaamaan selvityspyyntöön liittyen sisäministeriön tarkastustoiminta jatkuu, vastaa Hakala sähköpostitse.

Toinen kantelu päätettiin oikeusasiamiehen toimiston mukaan jättää erikseen tutkimatta, koska se käsitteli samaa aihetta kuin kantelu, joka oli jo käsittelyssä.

Eduskunnan oikeusasiamies päätti myös olla tutkimatta kantelua, joka koski Saarelaisen toimintaa Ulkomaalaisvirastossa. Kantelu jätettiin tutkimatta, koska tapahtumista oli kulunut yli kaksi vuotta aikaa eikä sen käsittelylle ilmennyt lailla tarkoitettua erillistä syytä.

Sisäministeriö laatii tarkastusraportin

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä kertoi aiemmin helmikuussa STT:lle, että ministeriö aikoo laatia tarkastusraportin suojelupoliisin Saarelaista koskevasta selvityksestä, ja selvityksen on määrä Pimiän mukaan valmistua myöhemmin keväällä.

STT ei toistaiseksi ole saanut sisäministeriöltä selvyyttä siihen, onko Timtshenkon perheen kansalaisuusprosessi määrä käsitellä samassa yhteydessä Saarelaista koskevan tarkastusraportin kanssa.

Saarelainen ei ole vastannut STT:n aiemmin helmikuussa jättämään kommenttipyyntöön.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje