Ilotulitteiden myynti alkaa – ampua saa vasta uudenvuodenaattona

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ilotulitteiden myynti alkaa tänään ympäri Suomea. Ilotulitteita saa kuitenkin ampua vasta uudenvuodenaattona ja silloinkin vain kello 18–02 välisenä aikana.

Jos juhlii vuoden vaihtumista ilotulitteiden kera, se on syytä tehdä suojalasit ja järki päässä.

Viime vuodenvaihteen jälkeen sairaaloissa eri puolilla maata hoidettiin ainakin 13:a silmävamman saanutta. Ilotulitevamman silmään saaneiden määrä kasvoi edellisestä uudenvuoden juhlinnasta ainakin kahdella tapauksella.

Ilotulitteiden käyttöpaikkana kannattaa suosia syrjäisiä ja aukeita paikkoja. Monet kaupungit ovat viime vuosina rajoittaneet ilotulitteiden käyttöä keskusta-alueillaan.

Lemmikkiä ei kannata ottaa mukaan katsomaan ilotulituksia.

Ilotulitukset nostavat ilman pienhiukkasten määrää

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää myös valtavat määrät erilaisia kemikaaleja.

Ilman pienhiukkasten määrä voi nousta ilotulituksen aikana uudenvuodenyönä paikallisesti jopa kymmenkertaiseksi normaaliin verrattuna, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua erityisesti silloin kun uudenvuodenyönä on tyyntä ja pakkasta.

Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä lasten kannattaa seurata ilotulitusta etäältä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje