JSN:ltä ei langettavia päätöksiä Marinin bilevideoiden uutisoinnista – yksi kantelu edelleen käsittelyssä

Useat tiedotusvälineet julkaisivat kesällä uutisia ja sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlista, joihin pääministeri Sanna Marin osallistui elokuussa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Useat tiedotusvälineet julkaisivat kesällä uutisia ja sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlista, joihin pääministeri Sanna Marin osallistui elokuussa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) ei ole antanut langettavia päätöksiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) bilevideoiden uutisoinnista ja julkaisemisesta mediassa. Neuvosto otti käsittelyyn 16 kantelua, ja niistä 15:ssä on päädytty vapauttavaan ratkaisuun. Kolmessa tapauksessa ratkaisu syntyi äänin 10–2. Kantelut koskivat useita eri tiedotusvälineitä.

Yksi kanteluista on edelleen käsittelyssä, ja päätös kanteluun julkaistaan todennäköisesti 14. joulukuuta pidetyn kokouksen jälkeen, JSN kertoo.

Useat tiedotusvälineet julkaisivat kesällä uutisia ja sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlista, joihin pääministeri Marin osallistui elokuussa. Yksityisasunnossa kuvatuilla bilevideoilla Marin tanssii, ja videoilla näkyy myös muita juhliin osallistuneita.

Kantelut koskivat useita journalistin ohjeiden kohtia

Neuvostoon on tehty yhteensä 30 bilevideoiden uutisointiin liittyvää kantelua. Käsittelyyn otetut kantelut koskivat useita journalistin ohjeiden kohtia.

Yksityisyyden suojaa ja erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuvan kuulemista koskevat ratkaisut syntyivät yksimielisesti. Äänestykset koskivat kolmea olennaisen asiavirheen korjaamiseen ja korjausten merkitsemiseen liittynyttä kantelua.

Neuvosto käsitteli myös tietojen tarkistamista, lähdekritiikkiä sekä mielipiteiden ja sepitteen erottumista tosiasioista.

Kantelijat olivat yksityishenkilöitä, eikä heillä ollut pääministerin suostumusta kantelujen käsittelyyn. JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen otti kantelut kuitenkin neuvoston käsittelyyn, koska uutisointi oli herättänyt laajaa keskustelua ja epätietoisuutta hyvän journalistisen tavan rajoista. Samalla puheenjohtaja päätti ottaa oma-aloitteisesti käsittelyyn myös muiden videoilla näkyvien henkilöiden yksityisyyden suojan.

JSN käsitteli kanteluita tällä viikolla kahdessa peräkkäisessä kokouksessaan.

Pääministeri Marin ei halunnut kommentoida JSN:n ratkaisuja STT:lle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje