Jyväskylän Rautpohjassa Valmetin tehdasrakennuksen tulipalo hallinnassa – jälkisammutus jatkuu vielä

Tulipalo Jyväskylän Rautpohjan tehtaalla on aiheuttanut runsaasti savua. Työntekijät on evakuoitu, kertoo pelastuslaitos. 
LEHTIKUVA / TONI PELTONEN
Tulipalo Jyväskylän Rautpohjan tehtaalla on aiheuttanut runsaasti savua. Työntekijät on evakuoitu, kertoo pelastuslaitos. LEHTIKUVA / TONI PELTONEN

Valmetin Rautpohjan tehtaalla syttynyt tulipalo on saatu sammutettua ja sen syttymissyytä selvitetään, ilmoittaa Valmet tiedotteessaan. Tulipalon vaikutuksia tehdasalueelle, liiketoiminnan jatkuvuudelle ja asiakastoimituksiin arvioidaan myöhemmin, kun alueelle on turvallista mennä ja tapahtuman täysi laajuus on tiedossa.

Valmetin Paperit-liiketoimintalinjan johtaja Jari Vähäpesola kertoi, että yhtiö tarjoaa työntekijöille psykologista tukea ja tekee viranomaisten kanssa yhteistyötä syttymissyyn tutkinnassa.

Palomestari Jukka Järvinen kertoi STT:lle kuuden aikaan alkuillasta, että rakennuksessa sammutettiin lähinnä enää yksittäisiä paloja.

Järvinen kertoi tuolloin, että alueella alkaa olla turvallista liikkua, ja tulipalon aiheuttama vaara on ohi. Rautpohjan ja Hippoksen alueelle annettiin vaaratiedote ennen puolta päivää.

Valmetin Jyväskylän-paikallisjohtaja Jaakko Puurula kertoi päivällä STT:lle, että palo sai alkunsa konehallissa sattuneesta laitevahingosta.

–  Kyseessä on ollut telan testausasema, jossa on testattu toimivaa telaa. Laakeri on jumittunut ja aiheuttanut kuumentumisen, tulen syttymisen ja räjähdysmäisen palon.

Yksi loukkaantunut lievästi

Paikalla oli onnettomuuden sattuessa kolmisenkymmentä työntekijää, joista osa oli kauempana, osa lähempänä onnettomuuspaikkaa, kertoo Jaakko Puurula.

Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuuden alkuvaiheessa tehtaalla työskennellyt henkilö loukkaantui lievästi. Ensihoito vei tämän tarkastettavaksi.

Puurulan mukaan tehtaalla on varauduttu tämänkaltaisiin tapahtumiin esimerkiksi omalla tehdaspalokunnalla ja hälytysjärjestelmällä.

–  Kun tapaturma tapahtui, hälytys tuli välittömästi minulle ja pelastuslaitokselle. Näiden toimien ansiosta kaikki henkilöt saatiin välittömästi ulos.

Rautpohjan tehdas on Valmetin paperi- ja kartonkikonetehdas sekä valimo Jyväskylässä. Rautpohjan tehdasalueen yksikön tuotteita ovat myös erilaiset paperikonekomponentit, kuten automaatio- ja hydrauliikkajärjestelmät ja höyrykytkimet sekä korkeapainelaitteet. Yksikössä varastoidaan ja käsitellään syttyviä ja syövyttäviä kemikaaleja.

–  En osaa arvioida, koska tuotanto voidaan taas käynnistää. Se riippuu siitä, miten palo saadaan hallintaan, Puurula sanoo.

Palomestari Jukka Järvisen mukaan tehdasrakennus kärsi palossa huomattavia vahinkoja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje