Katiska-vyyhdin Niko Ranta-ahon uusien syytteiden käsittely alkoi Helsingin käräjillä – syyttäjän mukaan uhkaili viestillä toista Katiska-vyyhdin syytettyä

Jaa artikkeli

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut Katiska-huumevyyhdin toisen pääsyytetyn Niko Ranta-ahon uusien syytteiden käsittely. Rauhallisen oloinen Ranta-aho saapui oikeuteen vankilasta, jossa istuu parhaillaan Katiska-tuomiotaan.

Ranta-ahoa syytetään oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Syytettyinä ovat myös Ranta-ahon lähisukulainen sekä Ranta-ahon oikeudenkäyntiavustajana toiminut nainen.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho uhkasi niin ikään Katiska-vyyhdissä yhtenä pääsyytettynä ollutta miestä, joka tuomittiin silloisessa oikeudenkäynnissä seitsemän vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista. Ranta-aho välitti syyttäjän mukaan oikeudenkäyntiavustajansa kautta ensin lähisukulaiselleen ja lähisukulaisen kautta miehelle viestin, jossa tätä uhattiin olemaan muuttamatta poliisin esitutkintakuulustelussa kertomaansa.

Taustalla satojentuhansien huumevelat

Syyttäjän mukaan rikos ajoittuu tammi–maaliskuulle 2020, jolloin Ranta-aho oli Katiskan vuoksi tutkintavankeudessa. Ranta-ahon motiivina oli syyttäjän mukaan päästä pälkähästä omien syytteidensä kanssa.

–  (Miehelle) pyydettiin välittämään seuraava viesti: saa velat anteeksi ja vankilassa pidetään huolta, jos kertoo halutulla tavalla, tai päinvastoin, sanoi syyttäjä Heikki Stenius.

Syyttäjän mukaan mies oli Ranta-aholle velkaa noin 200  000 euroa epäonnistuneiden huumekauppojen vuoksi. Syyttäjän mukaan uhkausviestissä oli kyseessä taloudellisesta uhkaamisesta, ei välittömästä väkivallan uhasta.

Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Syyttäjä vaatii lähisukulaiselle ja oikeudenkäyntiavustajalle ehdollisia vankeusrangaistuksia. Ranta-aholle syyttäjä ei vaadi enää lisää vankeutta hänelle aiemmin langetettujen vankeusrangaistusten lisäksi.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Ranta-aho myöntää lähetelleensä viestejä, mutta niillä ei ollut hänen mukaansa tarkoitus uhata ketään.

–  Niko on tutkintavankeudesta lähettänyt viestejä, mutta niillä ei ole ollut tarkoitus uhata (miestä) vaan saada hänet ajatusmaailmaan, että pitäisi saman kertomuksen kuin on esitutkinnassa kertonut, sanoi Ranta-ahon puolustaja, asianajaja Hannu Kaitaluoma oikeudessa.

Tuomittu törkeistä huumausainerikoksista

Ranta-aho on tuomittu käräjäoikeudessa jo aiemmin.

Vuosi sitten keväällä Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet Katiska-huumevyyhdissä 11 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista. Myöhemmin kesällä hänet tuomittiin Katiska 2 -huumejutussa kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen niin ikään törkeistä huumausainerikoksista. Katiska 2 -jutun tekoaikana Ranta-aho oli vapaana odottamassa Katiska 1 -jutun tuomiota.

Molemmista Katiska-jutuista on valitettu hovioikeuteen. Katiska 1 -jutun käsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa eilen, ja sen on määrä jatkua lokakuun loppuun saakka.

Keskusrikospoliisilla (KRP) on lisäksi tutkittavana juttu, jossa Ranta-ahoa ja yhtä muuta ihmistä epäillään törkeästä veropetoksesta. KRP:n mukaan veropetosepäilyllä on liityntä Katiska-juttuun ja kyseessä on satojentuhansien eurojen veronkierto.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje