Keskustan Savola kertoo tavoittelevansa puolustusministerin tehtävää Kaikkosen jäädessä isyysvapaalle

Mikko Savola (kesk.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 7. joulukuuta. Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mikko Savola (kesk.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 7. joulukuuta. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola kertoo tavoittelevansa puolustusministerin tehtävää. Keskusta päättää torstaina määräaikaisesta ministeristä, sillä puolustusministeri Antti Kaikkonen on ilmoittanut jäävänsä alkuvuodesta isyysvapaalle noin kahdeksi kuukaudeksi.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi aiemmin STT:lle, että hän esittää Kaikkosen sijaiseksi keskustalaista elinkeinoministeriä Mika Lintilää. Tuolloin Lintilä hoitaisi Kaikkosen isyysvapaan ajan kahta ministerinsalkkua.

–  Puolustusministerin tehtävä on erityisen painava aikana, jolloin Euroopassa käydään sotaa ja Suomen Nato-jäsenyysprosessi on loppusuoralla, Savola kertoo omassa tiedotteessaan.

–  Kun samaan aikaan Suomessa ja Euroopassa on valtava energiakriisi, näen, että tehtävä vaatii myös kahden kuukauden ajaksi päätoimisen puolustusministerin.

"Osaamiseni riittää tehtävää hoitamaan"

Savola on kolmannen kauden kansanedustaja sekä puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Lisäksi hän listaa tiedotteessa muun muassa toimineensa vuosina 2013–2016 Reserviläisliiton puheenjohtajana ja vuosina 2015–2019 vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan puheenjohtajana.

–  Tiedän, että substanssin osalta osaamiseni riittää tehtävää hoitamaan. Puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma on laadittu johdollani, ja sen valmistelussa aistin valtavan tarpeen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle keskustelulle myös puolueväen kanssa, hän summaa.

Hän sanoo kertoneensa aikeistaan puheenjohtaja Saarikolle, puoluesihteeri Riikka Pirkkalaiselle sekä keskustan eduskuntaryhmälle ja puoluehallitukselle.

Tehtävän täyttämisestä päättävät torstaina keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamenttiryhmä. Savola toivoo, että kokoontumisessa päätetään asiasta isänmaan kannalta parhaan tilannearvion pohjalta.

–  Isänmaan etu on aina ennen puolueen tai omaa etua, hän sanoo.

Lintilä on keskustan ministereistä kokenein

Saarikon mielestä olisi luonnollista valita sijaiseksi jo ministerinä toimiva henkilö, koska kyse on verrattain lyhyestä ajanjaksosta. Lintilä on keskustan ministereistä kokenein ja pitkäaikaisin.

Lintilän valintaa puoltaa Saarikon mukaan myös se, että Lintilä on koko vaalikauden ajan toiminut valtioneuvostossa Kaikkosen virallisena sijaisena.

Kaikkosen on 5.  tammikuuta–28.  helmikuuta kestävän isyysvapaan ajaksi erottava puolustusministerin tehtävästään, sillä laki ei tunnista ministereille eikä kansanedustajille perhevapaajaksoja.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun miesministeri jää pidemmälle isyysvapaalle.

Kaikkosen on määrä palata puolustusministerin tehtäviin maaliskuun alusta, jolloin perhe saa hänen mukaansa lähipiiristä apua vauvan hoitamiseen kotona.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje