Kokoomuksen Orpo Ylellä: Säästöjä voitaisiin saada asumistukijärjestelmää muuttamalla ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikkaamalla

Orpo sanoi Ylelle, että kokoomus tulee luultavasti esittämään vaihtoehtobudjetissaan esimerkiksi toimeentulotuen asumislisää koskevan omavastuun palauttamista. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Orpo sanoi Ylelle, että kokoomus tulee luultavasti esittämään vaihtoehtobudjetissaan esimerkiksi toimeentulotuen asumislisää koskevan omavastuun palauttamista. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää, että säästöjä voitaisiin saada aikaan esimerkiksi asumistukijärjestelmää muuttamalla. Hän sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina olevansa varma, että sieltä saadaan leikkauksia aikaan.

Orpon mukaan kokoomus tulee luultavasti esittämään vaihtoehtobudjetissaan esimerkiksi toimeentulotuen asumislisää koskevan omavastuun palauttamista.

Lisäksi kokoomus esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja sen keston lyhentämistä. Tämän taustalla on Orpon mukaan tarve saada yhä useampi ihminen töihin.

–  Meillä on reilusti yli 100  000 avointa työpaikkaa. Nyt on töitä tarjolla. Me haluamme, että työn tekeminen ja vastaanottaminen olisi kannustavampaa, Orpo sanoi.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK tyrmää Orpon esittämät työttömyysturvan heikennykset.

–  Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja lyhennys vaikeuttaisi niiden työttömien toimeentuloa, joilla on vaikeuksia työllistyä. He eivät kaipaa lisää raippaa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

Elorannan mukaan puheet työttömyysturvan leikkauksista sopivat nykyiseen talousnäkymään erityisen huonosti.

SAK on esittänyt matalimpien työttömyyspäivärahojen korottamista ja työttömyysturvalle pääsyn helpottamista työssäoloehtoa lyhentämällä.

"Miljardin sopeutus vuodessa"

Orpo nosti mahdollisiksi säästökohteiksi myös julkiset hankinnat sekä yritystuet. Hän toisti myös ajatuksensa siitä, että budjettia tulisi käydä läpi kohta kohdalta säästömahdollisuuksia etsien.

Orpo sanoi, että Suomen velkaantuminen ja alijäämä on nyt niin syvää, että se vaatii kahden vaalikauden mittaisen ohjelman, jossa sitoudutaan myös menojen hillitsemiseen ja leikkaamiseen. Kokoomuksen mukaan sopeutusta tulee tehdä miljardilla eurolla vuodessa.

–  Kaikkien on oltava valmiita vaikeisiinkin ratkaisuihin. Meidän pitää olla lujina, jotta me puolustamme Suomea, Orpo sanoi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje