Korkeampi eläke ja omistusasunto tuovat turvaa – yksin ja vuokralla asuminen sekä heikko terveys horjuttavat pienituloisen eläkeläisen taloutta entisestään

Vanhuuseläkkeellä olevista useammalla kuin joka viidennellä on pitkittyneitä vaikeuksia toimeentulossa, kertoo Eläketurvakeskus. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Vanhuuseläkkeellä olevista useammalla kuin joka viidennellä on pitkittyneitä vaikeuksia toimeentulossa, kertoo Eläketurvakeskus. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Jaa artikkeli

Valtaosa vanhuuseläkkeellä olevista kokee taloudellisen tilanteensa hyväksi. Silti useammalla kuin joka viidennellä on pitkittyneitä vaikeuksia toimeentulossa, kertoo Eläketurvakeskus (ETK).

–  Viime aikoina kiihtynyt hintojen nousu vaikuttaa myös eläkeläisten toimeentuloon erityisesti heillä, joilla taloudellinen tilanne on heikompi ja liikkumavara vähäistä, erikoistutkija Liisa-Maria Palomäki Eläketurvakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

ETK on tutkinut noin 1  400 vanhuuseläkeläisen toimeentulokokemuksia ja niiden kehitystä vuosina 2017 ja 2020. Vastaajat olivat 63–85-vuotiaita vuonna 2017. Seuranta-aineiston avulla eläkeläisten kokemuksia toimeentulosta on voitu tarkastella ensi kertaa kahtena ajankohtana.

Lähes 60 prosenttia vanhuuseläkeläisistä koki toimeentulonsa helpoksi molempina vuosina, kun yli 20 prosenttia vastasi kummankin vuoden olleen taloudellisesti vaikeita. Lisäksi vuosien aikana noin 15 prosentilla vastaajista toimeentulo muuttui helpoksi ja noin neljällä prosentilla toimeentulo vaikeutui.

Korona ei vaikuttanut laajalti

Palomäen mukaan heikommin toimeentulevat ryhmät kokivat muutoksia toimeentulossa muita useammin.

–  Tämä voi kertoa kapeasta taloudellisesta liikkumavarasta, jossa pienetkin muutokset menoissa tai tuloissa voivat heijastua helposti kokemuksiin, Palomäki arvioi.

Talousvaikeuksien pitkittyminen on keskimääräistä yleisempää pienituloisilla, vuokralla asuvilla, yksin asuvilla sekä terveytensä huonoksi kokevilla.

–  Esimerkiksi vuokralla asuvista ja terveytensä heikoksi kokevista noin puolella oli pitkittyneitä vaikeuksia saada rahat riittämään tavanomaisiin menoihin kumpanakin vuonna, tutkimusosaston osastopäällikkö Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksesta toteaa.

Koronapandemia heikensi toimeentuloa vain suhteellisen harvalla eli noin seitsemällä prosentilla tutkimukseen syksyllä 2020 vastanneista.

Seurantatutkimuksen perusteella vanhuuseläkeläisten aiempi elämänkulku heijastuu eläkeajan toimeentulokokemuksiin.

–  Työuran aikana karttunut korkeampi eläke ja omistusasuminen ovat resursseja, jotka näkyvät pysyvämpänä taloudellisena hyvinvointina eläkeaikana, Kuivalainen sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje