KRP:n tutkinnanjohtaja: Vastaamon tietomurrosta epäillyn kiinniotossa Ranskassa oli onnea mukana

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisario Marko Leponen vahvisti maanantaina, että Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäillyn miehen kiinniottoon Ranskassa johti ilmoitus, joka ei liittynyt Vastaamo-tutkintaan.

Ranskalaismedia https://Actu.fr:n mukaan epäilty otettiin kiinni kotihälytystehtävän yhteydessä. Artikkelin mukaan poliisi meni asuntoon Courbevoien kuntaan Pariisin lähelle perjantaina, kun nainen kertoi hänen ystävänsä riidelleen kumppaninsa kanssa. Nainen epäili kotiväkivaltaa.

Poliisi saapui asunnolle, jossa ei artikkelin mukaan epäillystä väkivallasta ollut viitteitä. Sen sijaan asunnossa ollut mies näytti poliisille romanialaisia henkilöllisyyspapereita, mutta poliisi tarkasti miehen tiedot. Kävikin ilmi, että mies oli Vastaamo-tietomurrosta epäilty suomalaismies.

– Se, mitä asunnossa on tapahtunut, tai minkälaisiin tapahtumiin (hälytys) liittyi, sitä en voi vahvistaa. Sen voin sanoa, että poliisi on mennyt tehtävälle yksityisasuntoon hälytyksen perusteella, ja sitten on selvinnyt, että siellä oleva henkilö on meidän etsintäkuuluttama, Leponen sanoi.

Kuulustelut käydään vasta Suomessa

Leposen mukaan poliisi oli jo jonkin aikaa epäillyt miehen oleskelevan Ranskassa.

– Olimme joitain viikkoja tehneet tiiviisti yhteistyötä Ranskan viranomaisten kanssa ja meillä on ollut jonkinlainen käsitys siitä, missä epäilty on. Mutta kuten aina tällaisessa operaatiossa, jossa etsitään henkilöä, jonka sijaintia ei tiedetä, onnella ja tuurilla on välillä jopa merkittävä rooli.

– Nyt meidän onneksemme kävi näin, että henkilön olinpaikka paljastui hänen oman toimintansa takia, jos näin voi sanoa.

KRP odottaa nyt, että Ranskan viranomaiset käsittelevät miehen luovutuksen Suomeen. Leposen mukaan aikataulua tälle on vaikea arvioida.

– Eri maissa on eri prosessi sille, miten tällainen asia käsitellään. Sen kanssa pitää elää ja odottaa rauhassa, että kansallinen prosessi Ranskassa saadaan läpikäytyä. Esitutkintatoimet suoritetaan sitten Suomessa, kun hänet saadaan tänne.

Miehen epäillään tehneen tietomurron vuonna 2018

Vastaamon tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla.

Tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki, 25, vangittiin käräjäoikeudessa viime syksynä poissaolevana. Häntä epäillään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

STT kertoi marraskuussa, että Kivimäkeä epäillään tietomurrosta ja muista rikoksista myös Turussa. Turussa tapahtuneiden epäillyn tietomurron ja viestintäsalaisuuden loukkauksen tekoaika on maaliskuusta 2019 lokakuuhun 2021.

Kivimäki on aiemmin tuomittu ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin muun muassa American Airlines -lentoyhtiöön ja yhdysvaltalaisviranomaisiin kohdistuneista huijauksista. Hän soitteli perättömiä hätäpuheluita, joiden perusteella yhdysvaltalaispoliisilaitokset lähettivät erikoisjoukkoja ihmisten koteihin ja lentoyhtiö keskeytti lennon. Rikokset tapahtuivat vuonna 2014 Espoossa, ja mies oli ne tehdessään 16–17-vuotias.

STT on julkaissut Kivimäen nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, sillä hän on aiemmin syyllistynyt vastaaviin vakaviin rikoksiin. Lisäksi Vastaamon tietomurrolla on ollut laajaa yhteiskunnallista merkitystä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje