Lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa kuvaavan kuvamateriaalin hallussapidon pitäisi olla rikos, katsoo lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pyytää oikeusministeriötä arviomaan rangaistavuutta mahdollisimman pian. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pyytää oikeusministeriötä arviomaan rangaistavuutta mahdollisimman pian. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen esittää, että lapsiin kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa esittävän kuvamateriaalin hallussapito pitäisi kriminalisoida. Tällä hetkellä ainoastaan materiaalin levittäminen on rikos.

Pekkarinen huomauttaa, että väkivaltamateriaali syntyy tilanteissa, joissa lapsiin tosiasiassa kohdistetaan väkivaltaa.

–  Verkossa leviää yhä enemmän väkivaltaista kuvamateriaalia, jossa jopa hyvin vakavaa ja raakaa väkivaltaa kohdistetaan lapsiin. Väkivallan kohdistaminen lapseen sekä väkivallan kuvaaminen ja jakaminen verkossa on erittäin vahingollista väkivallan uhriksi joutuneelle lapselle, tiedotteessa sanotaan.

Väkivaltamateriaaliin pitäisi Pekkarisen mukaan suhtautua rikoslaissa samoin kuin lasta seksuaalisesti esittävään materiaaliin. Siinä levittämisen ohella jo pelkkä hallussapito on rikos.

Pekkarinen pyytää oikeusministeriötä arvioimaan väkivaltamateriaalin hallussapidon rangaistavuutta mahdollisimman pian.

Myös lapset kuvaavat ja jakavat

Pekkarisen mukaan väkivaltamateriaalia kuvaavat ja levittävät usein aikuiset, mutta siihen syyllistyvät myös lapset.

–  Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret käyttävät sosiaalista mediaa väkivallan ihannointiin, esittämiseen ja väkivaltaan yllyttämiseen, tiedotteessa sanotaan.

Pekkarinen sanoo, että materiaali leviää nopeasti yksityisistä ryhmistä julkisille alustoille.

–  Sosiaalisessa mediassa materiaali voi saavuttaa nopeasti laajan yleisön, minkä lapsi voi kokea palkitsevana. Laajalle leviävä kuvamateriaali on uhrille erityisen nöyryyttävää, tiedotteessa kuvaillaan.

Pekkarinen toteaa, että alaikäisten ohjautumista rikosoikeusjärjestelmää pitää kuitenkin välttää ja mahdollisuuksien mukaan etsiä vaihtoehtoisia keinoja rikoksiin puuttumiseen.

KRP: Vinkkejä nuorten välisiä pahoinpitelyitä kuvaavasta materiaalista yhä useammin

Keskusrikospoliisista (KRP) kerrotaan, että vinkkejä nuorten välisiä väkivallantekoja sisältävistä videoista tai kuvista on tullut viime aikoina poliisille enemmän kuin aiemmin. Raakaa väkivaltaa sisältävää materiaalia koskevia vinkkejä tulee KRP:n mukaan hyvin harvakseltaan.

KRP:n mukaan pimeässä verkossa sekä avoimessa verkossa on helposti saatavilla materiaalia niin aikuisiin kuin lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. Kuvamateriaalia löytyy myös esimerkiksi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevissa tutkinnoissa epäillyiltä takavarikoiduilta laitteilta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje