Huhtikuu oli kiireisin kuukausi koskaan Mieli ry:n kriisipuhelimessa – alle 30-vuotiaat naiset soittavat nyt erityisen paljon

Soitot kriisipuhelimeen ovat olleet kovassa kasvussa. Lehtikuva / Martti Kainulainen
Soitot kriisipuhelimeen ovat olleet kovassa kasvussa. Lehtikuva / Martti Kainulainen
Jaa artikkeli

Toivottomuus, näköalattomuus ja uupumus ajavat nyt erityisesti nuoria, alle 30-vuotiaita naisia soittamaan kriisipuhelimeen, mielenterveysasioihin keskittyvä kansalaisjärjestö Mieli ry kertoo tiedotteessaan.

Yleisimmät soittamisen syyt näillä nuorilla naisilla ovat paha olo, ihmissuhdeongelmat ja itsetuhoisuus.

–  Kun Kriisipuhelimeen soittaa nuori nainen, hänellä on usein kasaantuneita huolia monesta eri asiasta. Monet soittajat kokevat näköalattomuutta ja tuntevat, että mikään ei muutu paremmaksi, kriisipuhelimen päällikkö Susanna Winter kertoo tiedotteessa.

Järjestön mukaan naisia kuormittavat myös paineet opinnoissa.

Havainnot ovat samansuuntaisia esimerkiksi opiskelijoiden mielenterveysjärjestö Nyyti ry:n kanssa, joka on puhunut etenkin korona-aikana opiskelijoiden mielenterveyskriisistä.

Myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen KOTT 2021 -tutkimuksen mukaan yli puolet opiskelijoista kokee psyykkisiä vaikeuksia etenkin jaksamisen kanssa ja noin 13 prosentille opiskelijoista oli diagnosoitu masennus viimeisen vuoden aikana.

Heinäkuu perinteisesti kiireistä aikaa

Mieli ry:n ylläpitämän kriisipuhelimen soitot ovat kasvaneet kovaa vauhtia. Huhtikuu oli kiireisin kuukausi puhelimen toiminnan historian aikana. Soittojen määrä on kasvanut järjestön tiedotteen mukaan noin 40 prosenttia alkuvuodesta 2021. Puheluita on tullut tämän vuoden aikana keskimäärin noin 32  000 kuukaudessa.

Piikin on aiheuttanut järjestön arvion mukaan kolmen kriisin yhteissumma: ilmastokriisi, koronaviruspandemia ja Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa.

–  Oikeaan aikaan saatu apu on todella tärkeä asia varsinkin nyt kesäloma-aikaan. Läpi kesän auki olevat Tukinet ja Sekasin-chat sekä Kriisipuhelin vastaavat silloinkin, kun monet julkiset palvelut ovat tauolla. Heinäkuu on perinteisesti ollut Kriisipuhelimessa ruuhka-aikaa, joten varaudumme taas kiireiseen kesään, Winters kertoo.

Kriisipuhelin päivystää seuraavissa numeroissa: suomeksi ympäri vuorokauden 09  2525  0111, ruotsiksi 09  2525  0112 ja arabiaksi sekä englanniksi 09  2525  113.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje