Mieli ry:n ukrainan- ja venäjänkielisiin kriisipuhelimiin tulee yhä enemmän soittoja

Ukrainan- ja venäjänkieliset kielilinjat ovat auki neljä tuntia arkipäivisin. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Ukrainan- ja venäjänkieliset kielilinjat ovat auki neljä tuntia arkipäivisin. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Soitot Mieli Suomen Mielenterveys ry:n uusille ukrainan- ja venäjänkielisille kriisipuhelinlinjoille ovat kasvussa. Mieli ry kertoo, että syyskuun alussa avatuille linjoille on tullut reilun kahden kuukauden aikana noin 150 soittoa. Puhelumäärät ovat kasvamaan päin.

Tähän mennessä soittajista valtaosa on ollut venäjänkielisiä, ja pääosa heistä on ollut 18–40-vuotiaita. 60 prosenttia soittajista on naisia.

–  Yleisimmät soiton syyt ovat olleet arjessa selviytymisen ongelmat ja paha olo, kuten ahdistuneisuus. Suurimmalla osalla soittajista on iso tiedontarve suomalaisista palveluista, kuten esimerkiksi siitä, miten hakeutua terveyskeskukseen tai miten lasten koulujärjestelmä toimii, kertoo asiantuntija Julia Bagrova Mieli ry:stä tiedotteessa.

Keskusteluja on käyty myös muun muassa ihmissuhdeongelmista, yksinäisyydestä ja itsetuhoisista ajatuksista.

Tarve ukrainankieliselle puhelinavulle kasvaa koko ajan

Ukrainan- ja venäjänkieliset kielilinjat ovat auki neljä tuntia arkipäivisin. Kriisipuhelimeen voi Bagrovan mukaan soittaa hyvin matalalla kynnyksellä.

Tähän asti Mieli ry:n kriisipuhelin on toiminut suomeksi, ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Venäjän hyökkäyssodan takia Suomeen on saapunut jo noin 44  000 ukrainalaista, joille halutaan tarjota keskusteluapua heidän omalla äidinkielellään. Venäjänkielinen linja on ollut suunnitteilla jo pitkään.

Bagrova arvioi, että tarve ukrainankieliselle puhelinavulle kasvaa koko ajan, koska sotaa paenneet haluavat ensin saada katon pään päälle ja elämän jonkinlaiseen järjestykseen ennen kuin on tilaa puhua tilanteen aiheuttamista tunteista.

Ukrainan- ja venäjänkielisten linjojen rahoitus on turvattu vuoden loppuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje