Mika Aaltola: Turkin-matka oli tyypillinen Upin tutkijoille, tutkimuslaitoksen asemasta vaikuttaa olevan epäselvyyttä

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Turkin-matkan jälkeen käydyssä julkisessa keskustelussa vaikuttaa tapahtuneen jonkinlainen sekaannus tutkimuslaitoksen asemasta.  LEHTIKUVA /  Antti Aimo-Koivisto
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Turkin-matkan jälkeen käydyssä julkisessa keskustelussa vaikuttaa tapahtuneen jonkinlainen sekaannus tutkimuslaitoksen asemasta. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Ulkopoliittisen instituutin (Upin) johtajan Mika Aaltolan mukaan hänen ja tutkija Henri Vanhasen Turkin-matka oli hyvin tyypillinen Upin matka, jota oli jo jonkin aikaa suunniteltu. Aaltolan mukaan matkan jälkeen käydyssä julkisessa keskustelussa vaikuttaa tapahtuneen jonkinlainen sekaannus tutkimuslaitoksen asemasta.

– Upi on eduskunnan yhteydessä toimiva, riippumaton tutkimuslaitos, hän sanoo korostaen etenkin sanaa riippumaton.

– Ajatus siitä, että olemme jotenkin erityinen eduskunnan alla oleva, valtiollista linjaa noudattava tai edustava taho, ei pidä paikkaansa.

Aaltolan ja Vanhasen Turkin-matkaa sekä Aaltolan matkan jälkeen julkaisemia tviittejä on puitu tällä viikolla julkisuudessa. Aaltola avasi tviiteissään muun muassa skenaarioita siitä, miten Suomen ja Ruotsin Nato-reittien erottaminen käytännössä voisi tapahtua.

– Suomen liittyminen Natoon sodan ajan Euroopassa ei ole mikään pieni asia. Ymmärrän, että minkä tahansa siihen liittyvän skenaarion rakentaminen saattaa hätkäyttää ihmisiä, mutta se on sitä leipätyötä, mitä me teemme, Aaltola kommentoi STT:lle perjantaina.

– Totta kai pitää miettiä, miten voisi kommunikoida paremmin, että asiat sensitiivisessä tilanteessa tulevat ymmärretyksi selkeämmin, hän jatkoi.

Aaltola on julkisuudessa myös tuonut useamman kerran esille, ettei hänen toimintansa tarkoitus ole ollut vaikuttaa Nato-prosessiin.

"Roolijaon pitää olla selkeä"

Asiaa on tällä viikolla kommentoinut muun muassa Upin neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).

Sirén sanoo, ettei ole missään vaiheessa ottanut kantaa siihen, onko Aaltola yrittänyt vaikuttaa ulkopolitiikkaan. Sirén korosti STT:lle perjantaina, että tutkijoilla on sanan- ja mielipiteenvapaus. Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, että roolijako Upin tutkijoiden ja poliitikkojen välillä on selkeä.

– Olen kommentoinut nimenomaan, että roolijaon pitää olla selkeä. Pitää olla selkeää, missä roolissa toimitaan myös kansainvälisesti etenkin näin herkässä tilanteessa. Tämän on nostanut esille myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto sanoi torstaina eduskunnassa toimittajille, että koska Upi on niin lähellä eduskuntaa, se saatetaan mieltää puoliviralliseksi instituutioksi.

– Siinä mielessä se ei ole ihan samassa asemassa kuin kokonaan erilliset tutkimuslaitokset, jotka saavat muualta rahoituksensa. Siinä on oltava tarkkana, että viesti on selkeä, että tutkijat tekevät tutkijan työtä ja neuvottelijat ja poliitikot tekevät omaa työtänsä, Haavisto kommentoi.

"Pääasia, että Upin hallituksen puheenjohtaja tietoinen"

Sirénin mukaan hän tai neuvottelukunnan muut jäsenet eivät olleet etukäteen tietoisia Aaltolan ja Vanhasen Turkin-matkasta tai siitä, keitä matkalla tavattiin. Hänen mukaansa Upin hallituksen puheenjohtaja on kuitenkin ollut tietoinen matkasta ja sen sisällöstä.

– Tämä on pääasia ja hyvä tietää, Sirén sanoo.

Upin neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu seurata instituutin toimintaa, ylläpitää yhteyksiä instituutin kannalta keskeisiin viiteryhmiin ja seurata instituutin toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Upin toimintaa valvoo ja ohjaa puolestaan eduskunnan nimittämä hallitus.

Neuvottelukunta on kokoontumassa seuraavan kerran noin kahden viikon päästä. Kokous on Sirénin mukaan normaalin aikataulun mukainen ja siellä on tarkoitus keskustella muun muassa ajankohtaisista asioista kuten Aaltolan ja Vanhasen Turkin-vierailusta.

– Käymme varmasti läpi tätä vierailua ja sitä seurannutta julkista keskustelua.

Kokouksessa myös valitaan neuvottelukunnalle uusi puheenjohtaja ministeriksi siirtyneen Mikko Savolan (kesk.) tilalle. Puheenjohtajaksi on nousemassa Jouni Ovaska (kesk.).

"Matka liittyy Upin mandaattiin"

Matkasta ja siihen liittyvästä viestinnästä on jo keskusteltu tällä viikolla eri kokoonpanoilla. Upin hallituksen puheenjohtaja Kai Sauer kertoi torstaina STT:lle, että hän sekä hallituksen varapuheenjohtaja olivat keskustelleet asiasta Aaltolan ja Vanhasen kanssa.

– Otimme yhteyden ja keskustelussa todettiin, että matka ja sen tarkoitus ovat tukeneet Upille annettuja tehtäviä ja liittyvät myös Upin mandaattiin.

Tämän lisäksi keskusteltiin myös matkaan liittyvästä viestinnästä ja sen jälkihoidosta.

– Sanotaan nyt niin, että tällaisessa tilanteessa viestinnän maltillisuus on avain, Sauer kommentoi.

Viittaat siis siihen, miten herkällä kaikki ovat Nato-jäsenhakemuksen ja Turkin osalta?

– Kyllä, mutta maltillisuus liittyy myös tämmöisen Upin kaltaisen laitoksen käyttämiin viestintäkanaviin.

Lisäksi asiasta keskustelua Aaltolan kanssa kertoi lyhyesti käyneensä myös Jouni Ovaska.

– Mitään suurempaa dramatiikkaa tähän matkaan ei liity, hän sanoi torstaina eduskunnassa.

Ovaskan mukaan hän ja Aaltola palaavat käytyihin keskusteluihin vielä uudestaan, koska asia on herättänyt hyvin paljon huomiota erityisesti Upin neuvottelukunnassa istuvien kansanedustajien keskuudessa.

– Tärkeää on myös, että tutkijat voivat tehdä omaa työtänsä, ja poliitikkojen ei kannata liikaa sotkeutua tutkijoiden työhön, mutta ei myöskään tutkijoiden poliitikkojen työhön.

-----

Lähteenä myös Ulkopoliittisen instituutin verkkosivut.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje