MTV: UPIn Mika Aaltolan tviitit Turkista ja Natosta menevät instituutin neuvottelukunnan käsittelyyn

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kävi äskettäin matkalla Turkissa.  LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kävi äskettäin matkalla Turkissa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ulkopoliittisen instituutti UPIn neuvottelukunta ottaa seuraavassa kokouksessaan käsittelyynsä instituutin johtajan Mika Aaltolan tviitit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien erottamisesta toisistaan. Asiasta kertoo MTV:n haastattelussa neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).

– Ulkopoliittisen instituutin tehtävä on tuottaa tutkittua tietoa päättäjille. Ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat itse yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan, Sirén totesi MTV Uutisille.

Turkissa äskettäin vieraillut Aaltola tviittasi, että Suomen pitäisi viestiä kykyään erottaa Suomen ja Ruotsin hakemukset. Hän avasi ajatuksiaan myös Ilta-Sanomissa.

Aaltolan mukaan hän ja matkalla mukana ollut tutkija Henri Vanhanen kävivät keskusteluja, joiden perusteella Suomi nähdään Turkissa Nato-kelpoisena, mutta Ruotsin ei katsota täyttävän kaikkia vaateita.

Aaltola vastasi keskiviikkoiltana Ylen A-Studiossa, ettei ole hänen tarkoituksensa vaikuttaa Suomen ulkopoliittisiin ratkaisuihin, ja että ajatus on absurdi. Hänen mielestään olisi kummallista, jos eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton tutkimuslaitos ei tässä ajassa hankkisi omakohtaista tietoa siitä, mitä Turkissa ja Unkarissa ajatellaan.

Aaltola muistutti, että UPIn henkilökunta on tehnyt samanlaisia matkoja aiemmin myös esimerkiksi Washingtoniin ja Brysseliin.

UPIn yksi tehtävä on tuottaa ja tukea julkista keskustelua, ja Suomi tarvitsee sekä vapaata keskustelua että vapaata tutkimusta, Aaltola sanoi.

Herkkä ajankohta

Sirénin mukaan Turkin matkan ajankohta on erityisen herkkä, koska Suomen Nato-jäsenyys on kriittisessä vaiheessa. Keskustelua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä seurataan tarkasti muissa maissa, hän huomauttaa.

UPIn työ on Sirénin mukaan tärkeää ja tukee päätöksentekoa.

– Samalla täytyy muistaa, että Suomen perustuslaissa määritellään, että tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Ulkopoliittinen instituutti toimii eduskunnan alla, Sirén muistutti.

UPIn neuvottelukunnan tehtävä on seurata instituutin toimintaa, pitää yhteyksiä viiteryhmiin ja seurata instituutin toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje