Myös Ruotsissa ennakoidaan Turkin antavan Suomelle Nato-jäsenyyden ratifiointilupauksen

Suomessa odotukset Nato-prosessin myönteisestä päätöksestä ovat nyt korkealla, kirjoittaa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Asetelma on pedattu SVT:n Turkin-kirjeenvaihtajan Tomas Thorénin mukaan siten, että Turkki hyväksyisi Suomen Nato-jäsenyyden.

Maan yleisradioyhtiön mukaan Turkki voisi äänestää Suomen jäsenyydestä jo ensi viikolla, jos presidentti Recep Tayyip Erdogan näyttää tänään vihreää valoa.

– Kaikki varmaan odottavat ratifiointilupausta tänään, sanoo myös SVT:n Helsingin-kirjeenvaihtaja Liselott Lindström.

Myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström uskoo Turkin ilmoittavan tänään asiasta.

– Täytyy olettaa, että tällä Turkin ja Suomen valtionpäämiesten tapaamisella on sellainen vaikutus, että Turkin puolelta tulee todennäköisesti viesti, että Suomen jäsenyys ratifioidaan, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

"Ruotsin tie Natoon on aina ollut pidempi kuin Suomen"

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja presidentti Sauli Niinistö puhuivat SVT:n mukaan eilen puhelimessa.

Kristersson sanoi Dagens Nyheterin mukaan jo tiistaisessa lehdistötilaisuudessa, että todennäköisyys sille, että Suomi liittyy sotilasliittoon ennen Ruotsia, on noussut.

– Ruotsin tie Natoon on aina ollut pidempi kuin Suomen, sanoi Ruotsin Nato-neuvotteluja johtava Oscar Stenström samassa lehdistötilaisuudessa.

Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen jäsenyyden.

Pääministeri huomautti myös, että Ruotsi olisi täysin Nato-maiden ympäröimänä, jos Suomi liittyy sotilasliittoon aiemmin. Tämä voisi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan tehdä Ruotsistakin turvallisemman.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje